Vanzarile mondiale de computere au scazut cu 13,9% in primul trimestru din 2013, cea mai mare scadere din ultimii aproape douazeci de ani, a anuntat miercuri firma de cercetare IDC, invocand concurenta tabletelor, dar si restructurarea in curs a gigantilor HP si Dell.

"Desi reducerea vanzarilor nu este o surpriza, amploarea scaderii este surprinzatoare si ne nelinisteste", a declarat David Daoud, analist la IDC.

IDC precizeaza ca aceasta este cea mai mare scadere inregistrata vreodata, de cand se publica trimestriale privind vanzarile PC-uri din 1994. Toti producatorii impreuna doar 76,3 milioane PC-uri la nivel mondial in primul trimestru, fata de 88,6 milioane in aceeasi perioada a anului trecut.

IDC spune ca situatia este cauzata de concurenta puternica a tabletelor si smartphone-urilor, care "continua sa deturneze cheltuielile consumatorilor".

HP ramane numarul unu mondial in T1, dar vanzarile sale au scazut cu 24%, mai arata raportul IDC. Compania Dell, numarul trei mondial a avut o scadere a vanzarilor cu 10%. Dur lovit a fost si numarul patru mondial, Acer, care a vandut cu 30% mai putine computere in primele trei luni ale anului.

Lenovo este singura companie care a reusit sa se mentina cu vanzari in stagnare la 11,7 milioane de unitati. Si grupul chinez estimeaza ca va lua o parte tot mai mare din piata.