​Livrarile mondiale de PC-uri au scazut cu 14% in primele trei luni ale anului, procentul fiind cel mai dur din ultimii 19 ani, de cand IDC publica cifre trimestriala. Nu este surprinzator ca vedem o scadere, ci faptul ca acest declin este atat de dur, spun analistii IDC care pun situatia pe seama scaderii vanzarilor de netbook-uri, pe seama problemelor de la HP si Dell, dar mai ales pe seama Windows 8 care, nu doar ca nu a ajutat piata, ci a incetinit-o mai rau.

Datele IDC pentru Q1 2013Foto: IDC

Livrarile au scazut cu 13,9%, de la 88,6 milioane unitati, la 76,2 milioane, iar daca Lenovo nu a scazut, HP s-a dus in jos cu 24%, iar Acer, cu 31%.

Analistii IDC spun ca, desi mediul economic si-a mai revenit putin, piata PC-urilor a scazut neasteptat de mult, pe fondul vanzarilor slabe de netbook-uri si evident pe fondul evolutiei excelente la segmentele smartphone si tableta care "musca" de ceva timp din piata PC-urilor.

Desi producatorii de PC-uri au venit cu laptop-uri ultra-subtiri, au adus multe ecrane tactile si procesoare tot mai puternice, situatia nu este buna, iar companiile nu au gasit inca acel ceva cu care sa diferentieze produsele in lupta cu smartphone-urile si tabletele si sa atraga din nou clienti, noteaza IDC.

In plus, o mare problema a ajuns sa fie si Windows 8 care, nu doar ca nu a ajutat piata, ci a pus bete in roate. Cei de la IDC spun ca Windows 8 a fost primit cu raceala si ca multora li s-au parut prea radicale schimbarile, atat cele legate de capabilitatile "touch" dar chiar si de disparitia traditionalului buton Start.

Concluzia celor de la IDC este ca industria se zbate acum sa gaseasca solutii pentru a redeveni relevanta, iar pentru asta trebuie schimbata mult strategia si trebuie modificate toate partile business-ului.