Autoritatile germane au amendat Google cu 145.000 euro pentru ca intre 2008 si 2010 masinile care faceau fotografii panoramice pentru Street View au colectat si date confidentiale de la retele WiFi nesecurizate, noteaza The New York. Autoritatile germane spun ca plafonul maxim permis de lege, 150.000 euro, este ridicol de mic si cer ridicarea lui, adaugand ca in cazul Google vorbim de incalcari fara precedent.

Autoritatea de protectie a datelor din Hamburg a fost prima care in 2010 a atras atentia asupra faptului ca masinile care fotografiau strazile pentru aplicatia Street View au colectat si date de pe retelele WiFi nesecurizate, date pe care compania nu avea dreptul sa le stranga.

Descoperirea facuta de autoritatea din Hamburg a starnit un scandal pe plan mondial, Google a fost luata la intrebari in mai multe tari si a admis ca au fost colectate date din retelele WiFi, precum parole si franturi de e-mail-uri.

Google a spus apoi ca a fost vina unui programator care a actionat din proprie initiativa, fara ca sefii sa-i fi cerut asa ceva. Compania a sters apoi datele colectate si a adaugat ca ele fusesera colectate din greseala, mai ales ca nu erau date de care compania sa aiba nevoie sau sa profite in vreun fel.

Johannes Caspar, supervizor la autoritatea din Hamburg, spune ca amenda maxima permisa de lege este ridicol de mica, suma de 150.000 de euro fiind o nimica toata pentru o companie ce realizeaza 10 miliarde dolari profit. Autoritatea spune ca avem de-a face cu una dintre cele mai mari incalcari ale legii protectiei datelor din istorie.

Cei de la Google si-au exprimat regretul si si-au cerut scuze, promitand ca vor inaspri politicile interne, astfel incat sa nu se mai intample lucruri asemanatoare.