​Sony a postat primul profit anual din 2008 incoace, pe fondul aprecierii yen-ului fata de dolar si datorita vanzarii unor sedii, insa lucrurile sunt departe de a fi roz. Compania estimeaza profit si in anul fiscal curent, insa vanzarile de camere digitale si de console de jocuri vor scadea, marea speranta fiind partea de smartphone-uri.

Sony a postat un profit net de 458 milioane dolari in anul fiscal 2012-13 incheiat la 31 martie, in timp ce in anul fiscal 2011-12 pierderile fusesera de cinci miliarde dolari.

Sony a facut multe pentru a reveni pe profit dupa cinci ani grei. A renuntat la un joint-venture de productie de televizoare cu Sharp si Samsung, a micsorat alte divizii si a vandut mai multe sedii, inclusiv cladirile din New York pentru care a obtinut 1,1 miliarde dolari.

Gigantul nipon a fost ajutat si de devalorizarea yen-ului in raport cu dolarul, moneda japoneza apreciindu-se cu 20% din noiembrie si pana acum.

Totusi, desi rezultatele sunt bune, revenirea Sony e departe de a fi completa fiindca exista segmente legate de care prognozele anului fiscal aprilie 2013 - martie 2014 sunt pesimiste.

Vanzarile de camere digitale sunt estimate sa scada cu 20%, spre 13,5 milioane unitati, in timp ce la consolele PSP si PS Vita se asteapta scaderi de 30% in anul fiscal curent, spre cinci milioane unitati.

La televizoare e asteaptat un avans al vanzarilor, de la 13,5 miliioane unitati, la 16 milioane, insa in anii buni se depasea 20 milioane.

Marea speranta a Sony tine de vanzarile de smartphone-uri care sunt asteptate in jurul nivelului de 42 milioane unitati in anul fiscal curent, ajutate de modelul Xperia Z. Per total, gigantul nipon estimeaza un profit operational de 2,33 miliarde dolari pentru anul fiscal 2013-14.