​In loc de cagule si arme, s-au folosit de laptop-uri si de internet, asa au descris procurorii americanii un "jaf" bancar sofisticat prin care o retea mondiala de infractori informatici a furat 45 milioane dolari de la ATM-uri. Si Romania este printre tarile in care s-au facut cercetari in legatura cu reteaua care contine sute de persoane. Infractorii au actionat foarte repede, complicii ridicand in doar 10 ore suma de 40 milioane dolari de la ATM-uri din 24 de tari, prin 36.000 de tranzactii, noteaza Reuters.

Departamentul de Justitie al SUA a arestat sapte oameni care formau celula din New York al unui imens grup infractional. Capul grupului din New York fusese gasit mort in aprilie, in Republica Dominicana.

"In loc de arme si cagule s-au folosit de internet si de laptop-uri", spune Loretta Lynch, procuror la Eastern District of New York. "Profitand de rapiditatea cu care datele se transmit pe internet, organizatia si-a croit drum din sistemele computerizate ale corporatiilor internationale, pana pe strazile New York-ului"

Procurorii au subliniat "precizia chirurgicala" a acestor hackeri, dar si extinderea la nivel global a acestor operatiuni, plus viteza si coordonarea excelenta cu care au fost executate operatiuni in 27 de tari.

Grupul infractional a patruns in retelele a doi procesatopri de plati: unul din India, in decembrie 2012 si unul din SUA, in februarie acest an, iar acolo au modificat setarile unor carduri pre paid de debit MasterCard emise de Bank of Muscat din Oman, si de RAKBANK din Emiratele Unite. Practic, hackerii au marit soldul disponibil si limitele de retragere ale cardurilor pre-paid operate de cele doua banci din lumea araba.

Apoi au distribuit carduri de debit false unor "incasatori" complici in peste 20 de tari in lume, acestia "sifonand" apoi milioane de dolari in doar cateva ore.

Membrii retelei si complicii lor au iesit, spre exemplu, la amiaza zilei de 19 februarie pe strazile din New York "inarmati" cu cardurile contrafacute. In zece ore au efectuat 2.904 operatiuni de retragere, scotand in total 2,4 milioane dolari.

Si in celelate tari, membrii retelei au fost "ocupati", fiindca au retras in doar ZECE ore un total de 40 milioane dolari de la Bank of Muscat si 5 milioane dolari de la RAKBANK. In total, s-au facut 40.500 de retrageri de la bancomate si 27 de tari, iar metoda de atac este cunoscuta sub numele de "Unlimited Operations" in lumea cyber-infractorilor.

Se pare ca infractorii au ales banci din lumea araba fiindca acestea le permit clientilor sa puna pe carduri sume mai mari si nu ii monitorizeaza atat de strict precum bancile din alte regiuni.

Se estimeaza ca mai multe sute de persoane sunt implictate in operatiune, iar cateva persoane sunt hackeri extrem de bine pregatiti incat sa "sparga" sisteme financiare foarte bine pazite.

Capii retelei au deschis un cont legal la o banca din Miami si si-au cumparat masini Porsche si Mercedes, dar si ceasuri Rolex. Procurorii spun ca operatiunea este fara precedent si ca e o dovada ca infractorii pot intra in sisteme care par foarte sigure si pot face haos.

Americanii au destructurat reteaua lucrand cu autoritati din tari precum Japonia, Canada, Germania, Romania, Emiratele Arabe, R Dominicana, Mexic, Italia, Spania, Belgia, Franta, Marea Britanie, Letonia, Estonia, Thailanda si Malaezia.