Francezii ar putea avea parte de noi taxe, de data asta si pe tehnologie, dupa ce un raport comandat de administratia Hollande propune taxarea smartphone-urilor si tabletelor, iar banii ar urma sa fie directionati catre industria filmelor, muzicii si a fotografiei, scrie AFP. Politicile guvernului Hollande care a crescut taxele au reusit sa supere multa lume, iar noua taxa propusa poate obliga Apple, Google si alte companii sa plateasca in functie de device-urile vandute. In Franta s-au vandut anul trecut 13,5 milioane smartphone-uri si 3,6 milioane tablete.

Guvernul a comandat un raport care a fost intocmit timp de noua luni sub conducerea lui Pierre Lescure, sef al Canal Plus, tema fiind cautarea unor solutii pentru ca statul sa beneficieze de revolutia pe care internetul a adus-o in randul industriilor creative.

Sunt 80 de propuneri, iar una prevede taxarea smartphone-urilor si tabletelor pentru ca banii obtinuti sa compenseze pierderi pe care industrii precum celel ale filmului, muzicii si fotografiei le sufera din cauza pirateriei online.

Aurélie Filippetti, ministrul francez al culturii, spune ca este nevoie de o astfel de taxa care va fi mica, insa care poate ajuta aceste industrii media care creeaza si intretin locuri de munca in Franta, industrii care reprezinta in total 3% din PIB.

Este posibil ca taxa sa primeasca unda verde in iulie si apoi sa fie inclusa in proiectul de buget din noiembrie. Taxa va scandaliza multa lume intr-o tara in care administratia Hollande a impus in ultimele luni tot mai multe taxe.