Intel a lansat la targul de tehnologie Computex din Taiwan cea de-a patra generatie a gamei de procesoare Core, cunoscuta sub numele de cod Haswell, compania spunand ca va prezenta in viitor 50 de modele "2 in 1", adica terminale convertibile ce reprezinta o combinatie intre laptop si tableta. Compania spune ca lanseaza procesoarele cu cel mai mic consum de energie din istoria sa si adauga ca autonomia terminalelor ajunge la noua ore. Totusi, terminalele cu noile procesoare nu vor fi deloc ieftine, mai ales ca procesoarele sunt in medie cu 30% mai scumpe decat cele din generatia Ivy Bridge.

La Computex Taipei 2013, Tom Kilroy, vicepresedinte executiv al Intel, a declarat ca Intel va prezenta in viitor 50 de sisteme 2 in 1 diferite, intr-o gama variata de preturi, inclusiv doua Ultrabook-uri 2 in 1 premium bazate pe cea de-a patra generatie a gamei de procesoare Intel Core, si alte device-uri cu viitoarele procesoare bazate pe microarhitectura Silvermont pe 22nm.

"Astazi, odata cu lansarea celei de-a patra generatii a gamei de procesoare Intel Core, care a fost proiectata de la 0 pentru Ultrabook-uri si este baza viitoarelor device-uri 2 in 1, prezentam viziunea Intel stabilita acum doi ani, de a reinventa laptopul", a declarat Kilroy.

"Am realizat una dintre cele mai mari schimbari din istoria Intel, de a lansa aceste noi procesoare, care ofera performanta unui PC si mobilitatea unei tablete intr-un singur dispozitiv. Noile procesoare stau la baza celor mai uluitoare dispozitive 2 in 1 de pana acum", a mai spus el.

Kilroy a anuntat viitoarea generatie a procesoarelor quad-core Intel Atom de tip SoC, pe 22nm (cu nume de cod "Bay Trail-T"), pentru tablete, care va fi disponibil spre finalul anului, si solutia multimode 4G LTE, precum si viitoarea generatie a procesoarelor Intel Atom de tip SoC, pe 22nm, (cu nume de cod "Merrifield") pentru smartphone-uri.

Proiectata avand in vedere Ultrabook-urile, cea de-a patra generatie a gamei de procesoare Intel Core, construita pe microarhitectura Haswell pe 22nm, promite o crestere cu 50% a autonomiei bateriei in timpul volumelor mari de lucru comparativ cu generatia anterioara, spune compania.

Aceasta este cea mai mare crestere de la o generatie la alta din istoria companiei, echivaland cu o autonomie de noua ore in timpul volumelor mari de munca pentru anumite Ultrabook-uri bazate pe noile procesoare, spune compania.

Cea de-a patra generatie a gamei de procesoare Intel Core are chipset-ul grafic incorporat, care furnizeaza o performanta de doua ori mai mare comparativ cu generatia anterioara.

Kilroy a prezentat progresele facute in aducerea simturilor umane catre dispozitivele 2 in 1 si catre alte dispozitive bazate pe tehnologiile Intel prin adaugarea de capabilitati touch, recunoastere faciala si touch, dar si alte tehnologii. Numite "perceptual computing", aceste tehnologii beneficiaza de puterea de procesare Intel pentru a interactiona cu utilizatorii in mod natural si intuitiv.

Reprezentantul Intel a prezentat un sistem de interactiune bazat pe recunoastere vocala si gesturi cu ajutorul unui Ultrabook 2 in 1, echipat cu noile procesoare Intel Core, pe care a fost instalata camera Creative Senz3D. Aceasta va fi disponibila incepand cu urmatorul trimestru. Kilroy a declarat ca Intel lucreaza la o solutie integrata pentru a construi dispozitive bazate pe Intel - ce vor fi lansate in a doua jumatate a anului viitor -, care sa aiba incorporate camere 3D.