“Mai ales in contextul de piata actual, in care specialistii IT sunt foarte cautati, Cloud-ul permite concentrarea resurselor departamentelor IT in initiative cu valoare ridicata pentru companii, pe langa asigurarea operatiunilor de zi cu zi" spune Bogdan Tudor, fondatorul Class IT, companie specializata in implementarea de servicii IT, despre avantajele unei solutii in Cloud.

Bogdan Tudor, Class ITFoto: Smile Media

Class IT from Smile Media on Vimeo.

Va rog sa va prezentati si sa ne spuneti cateva lucruri despre dumneavoastra si despre compania dumneavoastra.

Ma numesc Bogdan Tudor si am infiintat compania Class IT in urma cu 11 ani. Class IT este unul dintre primii integratorii de solutii Microsoft in Romania. Principalul nostru obiectiv este sa oferim servicii IT companiilor mici si mijlocii din Romania. Facem acest lucru pentru 180-190 de companii astazi. Iar de curand am adaugat in portofoliul nostru solutia Office 365 de la Microsoft.

Cum decurge o implementare de la evaluare la implementarea efectiva a solutiilor?

Procesul de implementare presupune pe de o parte transferarea datelor actuale din solutia locala in solutia bazata pe Cloud, urmand apoi sa se configureze fiecare setare pentru compania client avand in vedere ca fiecare companie este unica si are propriile setari de securitate de tip de acces la documente, de gestiunea a e-mailului. Mai departe, urmeaza utilizarea efectiva a solutiei.

De ce le recomandati clientilor dumneavoastra Office 365?

E mult mai simplu mai ales cand esti la inceput. Decat sa faci o investitie mai mare in licentiere si apoi in folosirea unei solutii locale de e-mail, e mult mai simplu sa platesti un abonament in care sa ai incluse toate aceste unelte fara de care afacerea ta, la inceput, nu poate sa functioneze.

Office 365 pentru companiile mijlocii permite concentrarea de resurse interne folosite in gestiunea departamentului IT in alte scopuri decat lucrurile de zi cu zi: administrarea serverului de e-mail sau administrarea solutiilor de fisiere. Mai ales in contextul de piata actual in care specialistii IT sunt foarte cautati si, din perspectiva nivelului de cautare, sunt si foarte scump de platit si de tinut intern, reprezinta un avantaj. In general, companiile mijlocii au o solutie de e-mail deja in reteaua proprie instalata. Foarte putine companii din Romania folosesc o solutie externa de e-mail si, in general, daca folosesc facilitatile obtinute sunt foarte reduse, in general doar e-mail.

Office 365 le poate da acces la comunicare video, comunicare si colaborare pe documente in timp real si solutii avansate de partajare de fisiere. Iar companiile cu adevarat mari si corporatiile pot beneficia pentru ca nivelul de redundanta, nivelul de disponibilitate a serviciilor de care au nevoie poate fi atins doar cu o solutie corporate level in care serverele sunt dublate de un furnizor, in care sunt gazduite intr-o locatie unde le place serverelor sa traiasca, intr-un data center, si sunt si administrate de profesionisti, ceea ce solutiile Microsoft impacheteaza si le ofera pentru o valoare lunara.

Care sunt principalele intrebari ale clientilor in momentul in care la propuneti solutii de tip Cloud?

In general prima intrebare… legata de securitate: datele mele pleaca de aici din camera de vis-à-vis si se duc undeva la Microsoft. Unde se duc?

E o intrebare legitima. Ce ignora aceste companii este cum isi protejeaza datele astazi, intern. Pentru ca, chiar daca datele sunt la tine in companie, intrebarea este cat investesti astazi pentru a proteja aceste date de atacurile din exterior, de provocarile de acces fizic, de acces logic, provocarile de acces din interiorul companiei, de acces din exteriorul companiei si in general din experienta noastra nivelul de securitate pe care il au instalat si nivelul de investitii pe care l-au facut in securitate in locatia proprie este mult mai redus decat nivelul de securitate pe care il au solutiile gazduite in Cloud. De ce? E foarte simplu. Din perspectiva mea daca se aude sau daca apare un incident de securitate major pentru Microsoft in care un numar de date devine expus si acest lucru devine public riscul de pierdere de credibilitate a Microsoft este destul de ridicat, iar Microsoft nu isi permite sa nu investeasca in zona de securitate pentru ca aceasta pierdere de credibilitate inseamna pierderea clientilor actuali sau a unor viitori clienti.

Deci, daca as fi in locul unei companii mici si mijlocii care nu vrea sa investeasca sume mari in securitatea proprie, as duce datele la Microsoft sau la orice alt furnizor de Cloud.

In afara de securitate mai sunt si alte intrebari pe care si le pun clientii?

Cred ca urmatoarea intrebare e: Cine are grija de mine? Adica OK, Microsoft vine si ofera o solutie de migrare a mailurilor din reteaua locala in alta parte. Acum… cine imi acorda suport?

Iar aici este rolul partenerilor Microsoft. Noi sunt cei ce oferim acest suport companiilor care migreaza de la solutia locala, in general administrata local, la solutie bazata pe Cloud. Pana la urma, clientul final are nevoie de un serviciu end-to-end. Clientul are nevoie sa comunice, sa faca afaceri folosind uneltele de comunicare si de colaborare ale Microsoft, iar asta implica si suportul catre utilizator. Dincolo de serviciul oferit de Microsoft, clientul are nevoie si de un serviciu de suport IT, furnizat de un partener; luate impreuna, aceste servicii ofera o valoare pentru client si utilizatorii din companie pe care o solutie locala (n.a. iar luate impreuna ofera un serviciu de suport sa zicem 365, un nivel de suport pentru utilizatorul local pe care in general o solutie locala, si o solutie de support local nu le pot livra.

Cat de dificila este migrarea de la solutii locale la solutii bazate pe Cloud?

Efortul de migrare este estimat in jur de o ora pentru fiecare utilizator si, in general, procesul nu este foarte complicat pentru companiile mici si mijlocii. Procesul se complica pentru companiile care au nevoie sa integreze solutia de autentificare si de acces la resursele locale cu cea a solutiei bazate pe Cloud si atunci colegii mei au de implementat un proiect complex care sa integreze cele doua solutii printr-o aplicatie care sa gestioneze acest aspect.

Am instalat (n.a. solutii Office 365) in proiecte ce au implicat de la echipamente cu Windows XP pana la ultimele statii de lucru cu Windows 8. Experienta utilizatorului nu este afectata atat de mult de gazduirea unei solutii locale comparativ cu gazduirea unei solutii in Cloud. Daca utilizatorul poate folosi o statie de lucru pentru accesul la e-mailul local, poate folosi aceeasi statie de lucru pentru accesul la solutia in Cloud, Office 365. Noi putem acorda acest suport si, cand e cazul, putem face recomandarea de upgrade. Daca observam ca productivitatea utilizatorului in sine e afectata de viteza de lucru a statiei de lucru facem in procesul de migrare o recomandare de upgrade, iar in acest fel imbunatatim atat solutia pe care o are compania, cat si experienta utilizatorului.

Care sunt avantajele care diferentiaza Microsoft de concurentii directi?

Care sunt principalele puncte? Comparativ cu solutiile concurente principalul avantaj este dat de usurinta in migrare, al doilea avantaj este dat de facilitatie suplimentare pe care le da Office 365 comparativ cu ceilalti concurenti. Principalul avantaj fiind Lync, un instrument care poate salva timp si bani companiilor care vor sa elimine deplasarile, in tara sau in afara tarii, printr-o solutie de video-conferinta sau care intentioneaza sa suplimenteze optiunile de comunicare prin mesaje video, pe langa e-mail si telefonie.