​FBI, Microsoft si autoritatile din peste 80 de tari au lansat un asalt major asupra uneia dintre cele mai mari retele mondiale de criminalitate informatica, fiind scoase offline 1.000 dintre cele 1.400 de retele botnet cu calculatoare infectate de grupul infractional. Se estimeaza ca ar fi fost infectate in total 5 milioane de PC-uri cu ajutorul carora ar fi fost furate peste 500 milioane de dolari din banci in ultimele 18 luni, noteaza Reuters.

Operatiunea numita Citadela a avut ca tinte institutii financiare precum American Express, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, eBay, PayPal si HSBC.

Microsoft a avut un rol foarte important in destructurarea botnet-urilor fiindca infractorii au folosit in actiunile lor si versiuni piratate de Windows pentru a controla milioane de PC-uri din SUA, Europa de Vest, Hong Kong, India si Australia.

Se estimeaza ca raufacatorii au creat in total 1.400 de botnet-uri, retele de computere infectate si puse la atac, iar acum Microsoft si FBI spun ca 1.000 dintre ele au fost trimise offline.

Totusi, nu se stiu numele capilor retelei, insa autoritatile spun ca acestia au primit o lovitura puternica din care nu isi vor reveni prea curand.

Microsoft spune ca reteaua a reusit sa infecteze 5 milioane de computere si sa fure din conturi peste 500 milioane dolari in 18 luni.

Sistemul Citadel era foarte bine pus la punct, membrii se ajutau foarte mult intre ei din punct de vedere tehnic, fiind creat chiar si un fel de centru de suport unde se puteau cere sfaturi despre operarea diverselor tool-uri si unde oamenii puteau veni cu sugestii pentru imbunatatirea sistemului.