Doar 2% dintre gospodarii din UE au abonamente la retelele in banda larga de foarte mare viteza (peste 100 Mbps), departe de obiectivul UE pentru 2020 de 50%, insa in prezent Romania este in Top 5, alaturi de tarile nordice, arata cel mai nou raport al Comisiei Europene legat de internet si societatea informationala. care este situatia in UE cand e vorba de rata de penetrare a internet-ului, tehnologie mobila, LTE, e-Guvernare si competente informatice puteti afla din articol.

Rata de penetrare a conexiunilor de peste 100 MbpsFoto: Comisia Europeana

Accesul la internet, in general. Broadband-ul, in special

Banda larga de baza este accesibila in prezent aproape peste tot in Europa ¬performanta satelitului s-a imbunatatit, contribuind la acoperirea a 4,5% din populatia care nu beneficiaza de retele fixe de banda larga de baza.

Banda larga rapida ajunge acum la jumatate din populatie - 54% dintre cetatenii UE au banda larga disponibila la o viteza de peste 30 Mbps. La acest capitol Romania este peste media UE, Belgia si Olanda stau cel mai bine, Italia si Grecia, cel mai rau.

Accesul la internet devine din ce in ce mai mobil ¬ 36% dintre cetatenii UE au acces la internet prin intermediul unui calculator portabil sau al altor dispozitive mobile (accesul prin intermediul telefonului mobil a crescut de la 7% in 2008, la 27% in 2012).

Acoperirea tehnologiei mobile de a 4-a generatie (LTE) s-a triplat, ajungand pana la 26% intr-un singur an, Romania fiind foarte aproape de media europeana. La LTE cea mai buna acoperire este in Suedia si Portugalia, in opt tari serviciile nu se lansasera la final de 2012 cand a fost intocmit raportul.

Putine conexiuni de foarte mare viteza, competente informatice reduse

Doar 2% dintre gospodarii au abonamente la retelele in banda larga de foarte mare viteza (peste 100 Mbps), departe de obiectivul UE pentru 2020 de 50%. Romania este de trei ori peste media UE, fiind devansata procentual doar de Suedia, Letonia si Belgia. CE noteaza ca Romania este o prezenta surprinzatoare, dat fiind ca are cea mai mica penetrare din UE la liniile broadband fixe.

50% din cetatenii UE au competente informatice reduse sau inexistente - competentele utilizatorilor de TIC nu s-au imbunatatit in ultimul an nici din punct de vedere cantitativ si nici calitativ. In Romania peste 70% dintre cetateni au competente reduse sau inexistente, la polul opus fiind Germania si Olanda.

40% din intreprinderile care recruteaza sau au incercat sa recruteze specialisti IT au dificultati in acest sens, estimandu-se ca numarul actual al posturilor vacante de specialisti in domeniul TIC va creste la 900 000 pana in 2015.

Din ce in ce mai multe persoane folosesc internetul - proportia cetatenilor UE care nu au folosit niciodata internetul este in scadere constanta (cu 2 puncte procentuale, pana la 22%). Cu toate acestea, aproximativ 100 de milioane de cetateni ai UE nu au folosit niciodata internetul, ei declarand ca acest lucru se datoreaza in principal costurilor prea mari, lipsei de interes sau lipsei de competente informatice. In Romania peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodata internetul.

Tot mai multi folosesc internet-ul,e-Guvernarea e tot mai intalnita de companii

in prezent, 70% dintre cetateni utilizeaza internetul in mod regulat, cel putin o data pe saptamana, in crestere fata de 67% anul trecut; 54% dintre persoanele defavorizate folosesc internetul in mod regulat, in crestere de la 51% anul trecut. In Romania, peste 40% dintre cetateni folosesc internetul in mod regulat.

Preturile serviciilor de roaming au scazut in 2012 - cu aproape 5 euro centi, mai ales dupa Regulamentul privind serviciile de roaming de la 1 iulie 2012.

Comertul electronic este in crestere constanta, dar nu si la nivel transfrontalier - 45% din persoanele fizice utilizeaza internetul pentru a achizitiona bunuri si servicii, o crestere moderata de la 43% anul trecut; foarte putine persoane cumpara din afara granitelor tarii. In Romania procentul este de sub 10%, in Scandinavia, de peste sapte ori mai mare.

Guvernarea electronica este folosita in prezent de majoritatea intreprinderilor si cetatenilor - 87% din intreprinderi utilizeaza guvernarea electronica si proportia de cetateni care folosesc e-Guvernarea a crescut, de asemenea, in cursul ultimului an la 44% (ambele au crescut cu 3 puncte procentuale). In Romania circa 30% dintre cetateni folosesc servicii de e-Guvernare, in timp ce in Islanda si Danemarca vorbim de o pondere de peste 80%.

Cheltuielile pentru cercetare au crescut usor in pofida constrangerilor bugetare. Investitiile in cercetare si dezvoltare publica in domeniul TIC au crescut cu 1,8% sau cu 122 de milioane EUR, la 6,9 miliarde EUR; investitiile private in cercetare si dezvoltare in domeniul TIC au crescut de asemenea, dar cresterea de 2,7% nu a fost suficienta pentru a compensa scaderea de anul trecut.