​Comisarul European pentru Justitie, Viviane Reding, a trimis o scrisoare procurorului general al SUA, Eric Holder, cerandu-i acestuia sa explice cat se poate de clar si de rapid ce fel de si in ce scop au fost colectate de la europeni informatii in cadrul programului de supraveghere a comunicatiilor online numit PRISM. Existenta acestui program a fost dezvaluita de o sursa care a descris cum acest program inceput in 2007 colecteaza pe internet chat scris, audio si video, fotograffii postate, documente, continutul e-mail-urilor, dar si parole.

Scandalul a luat amploare, mai ales ca inalti oficiali SUA, incercand sa linisteasca lucrurile peste ocean, au asigurat oamenii de acolo ca nu sunt supravegheate comunicatiile cetatenilor americani.

Aceste asigurari nu au facut decat sa-i supere pe europenii care vor sa stie exact ce date ale cetatenilor UE au fost colectate, ce s-a facut cu ele si in ce scop au fost stranse si date ale comunicatiilor online.

Comisarul Viviane Reding a cerut, printr-o scrisoare adresata procurorului general al SUA, Eric Holder, sa dea pana cel tarziu vineri un raspuns explicativ in legatura cu programul PRISM pe care SUA spune ca l-a derulat din motive de securitate nationala.

Printre altele, Reding cere sa afle daca programul are ca scop sa adune date de la cetateni din afara SUA si daca sunt si date de la locuitori ai UE, o intrebare foarte importanta fiind daca datele sunt colectate pe calupuri sau individual si mai ales pe ce criterii sunt alesi cei supravegheati.

Reding il intreaba pe inaltul oficial SUA si daca cei care au fost vizati pot afla acest lucru si ce pot face in acest caz, intrebarea referindu-se si la eventualele companii care au fost monitorizate.

Reding il va confrunta direct pe Holder, vineri intr-o intrunire care fusese demult stabilita, la Dublin, insa problema a ajuns sa fie atat de grava incat va fi ridicata, se pare, si de cancelarul german Merkel care il va primi saptamana viitoare la Berlin pe presedintele Obama.

Oficialii europeni sunt suparati ca nu au aflat nimic despre un program atat de amplu de supraveghere, program despre care informaatiile au venit de la Edward Snowden, un fost angajat al Agentiei Nationale de Securtate Americana (NSA) care acum se afla in Hong Kong si se teme de siguranta familiei sale.

PRISM, programul care sta la baza scandalului, a fost autorizat in 2007 de presedintele Bush, ca reactie la amenintarile teroriste de dupa atacurile de la Wall Trade Center. Programul nu consta se pare in colectarea propriu-zisa datelor user-ilor, insa poate gasi material care corespunde unor termeni de cautare care se gasesc in e-mail-uri sau alte tipuri de conversatii si comunicari online.

Publicatiile care au dezvaluit existenta acestui program - The Guardian si Washington PPost - au scris si ca guvernul are acces la atat de multe informatii fiindca noua mari companii de internet si-au dat acordul: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube si Apple.

Companiile au negat vehement ca si-ar fi pus serverele la dispozitia guvernului SUA insa, daca au dat date confidentiale despre cetateni UE, incalcand legile europene, ar putea fi chemate in justitie in Europa.