​Intel a semnat cu Guvernul Romaniei un protocol de colaborare prin care compania devine consultant pentru dezvoltarea unui program de e-learning in scolile romanesti, pana in 2015. Protocolul a fost semnat in prezenta Ministrului Educatiei, Remus Pricopie, dar si a sefului de vanzari al Intel in regiunea Euromed. Ministrul Pricopie a admis ca Romania nu are bani pentru "tehnologizarea" claselor, insa spera ca Romania va avea un proiect solid care sa fie finantat din bani europeni, peste doi-trei ani.

Copii si tableteFoto: Hotnews

Intel si reprezentanti ai ministerului Educatiei si al Comunicatiilor au semnat "un protocol de colaborare pentru evaluarea, conceperea si implementarea programului de 1 :1 (un copil – un calculator; un profesor – un calculator) E-Learning la nivel national".

Nu s-au pronuntat sume, continutul dezvaluit este inca vag, dar se refera la introducerea in scoli a laptop-urilor, tabletelor si la inlocuirea manualelor clasice cu cele digitale si a clasicei table, cu un touch-screen de mari dimensiuni.

Intel Classmate, laptop produs de Lenovo

Intel Classmate, laptop produs de Lenovo

Foto: Hotnews

Intel deruleaza din 2012 un proiect in judetul Bihor unde la cateva scoli elevii lucreaza si studiaza pe laptop-uri speciale, rezistente, insa simple, iar profesorul gestioneaza parcursul fiecaruia printr-o tableta prin care comunica si cu elevii. Intel spune ca prin intelegerea semnata se angajeaza sa ofere Guvernului sprijin de specialitate pentru a evalua, concepe si pune in practica digitalizarea scolilor romanesti.

Autoritatile, prin vocea Ministrului Educatiei, admit ca nu sunt bani pentru digitalizarea scolilor, insa, si cu ajutorul unor companii cu experienta, cum e Intel, spera sa construiasca un proiect solid cu care sa se prezinte la Bruxelles, cerand finantare.

Tablete si laptop-uri expuse la Congresul Educatiei

Tablete si laptop-uri expuse la Congresul Educatiei

Foto: Hotnews

"Cred ca Romania nu are in prezent bani pentru tehnologizarea claselor, asta nu insemna insa ca nu putem sa cautam acesti bani. Romania, in urma cu 10 ani nu avea bani nici pentru laserul pe care il lansam astazi, dar a cautat bani impreuna cu expertii tehnologiilor de varf (...) Finantarea n-a venit singura, a fost o competitie. Speram sa obtinem acest lucru si pentru tehnologizarea scolilor romanesti Speram ca in doi - trei ani sa fim pregatiti, sa mergem la Bruxelles si sa spunem: acesta este proiectul nostru si dorim finantare", spune ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Din partea Intel a semnat directorul de vanzari al companiei pentru zona Euromed, Peter Gleissner, care spune ca primele semne se vor vedea anul acesta cand compania furnizeaza cursuri de training pentru ca profesorii sa invete sa lucreze cu laptop-uri si tablete la clasa si sa predea cu ajutorul lor.

Ramane de vazut cum vor fi obtinuti banii si care sunt in detaliu termenii acordului semnat azi. Cert este ca digitalizarea scolilor va fi un proces greu fiindca nu exista multe manuale adaptate pentru a fi predate cu cele mai noi terminale si sunt multe scoli care stau sa cada, iar digitalizarea pare foarte departe de ele...