Presa din SUA si Marea Britanie a preluat si dezbatut intens in ultimele zile stirea aparuta pe site-urile sud-coreene de IT care scriu ca Samsung lucreaza la o tableta mare, cu ecran de 12,2 inch. Informatia nu este confirmata, insa multi spun ca o astfel de tableta este exagerat de mare si nu prea ar avea succes pe o piata unde jumatate aleg tablete de sub 8 inch si doar 2% vor de peste 11 inch. Totusi, altii spun ca un astfel de terminal si-ar gasi cumparatori fiindca va avea o rezolutie excelenta si va fi ideala pentru manuale digitale.

Presa coreeana scrie ca Samsung a facut comenzi pentru a procura 2,5 milioane de display-uri de 12,2 inch de la Sharp si de la Samsung Display, urmand sa lanseze curand un astfel de terminal "botezat" smartpad de jurnalistii coreeni.

Rezolutia va fi excelenta: 2,560x1,600 pixeli, iar terminalul va avea si stylus care va putea fi utilizat pentru scris de mana sau pentru aplicatii migaloase de desen sau proiectare.

Coreenii scriu ca desi cresc vanzari de tablete mai mici cu sistemul Android, cele cu ecran de 7 inch, pe piata va fi si cerere de tablete foarte mari precum cea de care se vorbeste acum, un motiv special fiind cresterea accelerata a pietei manualelor digitale.

Un alt motiv, extrem de important, tine de faptul ca se zvoneste ca si Apple ar vrea sa scoata un iPad "Maxi" cu ecran de 12 inch, lansarea urmand a fi in 2014. Se pare ca Samsung ar vrea cu orice pret sa lanseze terminalul inaintea rivalilor.

Sursele mai spun ca se lucreaza la o tableta foarte mare inca de la jumatatea anului trecut, insa proiectul a fost temporar stopat fiindca vanzarile au mers foarte bine la segmentul tabletelor de 7-8 inch.

Conform IDC, anul trecut s-au vandut 144 milioane de tablete pe plan mondial, iar anul curent se va ajunge la 230 de milioane. Interesant este ca 55% din tabletele vandute vor avea ecran de sub 8 inch si numai 2% de peste 11 inch. Totusi, in 2017 IDC estimeaza ca tabletele de peste 11 inch vor detine 6% din piata.