Microsoft a prezentat in San Francisco Windows 8.1, primul mare update adus sistemului de operare ce a fost lansat toamna trecuta, insa nu a fost urmat de rezultate atat de bune. Microsoft admite ca s-au facut greseli, readuce traditionalul buton de Start si spune ca creste masiv gradul in care lucrurile pot fi personalizate si integrate in noul Windows. In dorinta de a construi un Windows adaptat ecranelor tactile, Microsoft a facut schimbari pe care multi le-au considerat prea radicale, iar update-ul de acum tine cont de aceste critici.

La conferinta Build din San Francisco a fost prezentat Windows 8.1 Preview, urmatorul update pentru sistemul de operare Windows. S-a facut un demo al caracteristicilor cheie ale Windows 8.1, printre care se numara un grad mai inalt de personalizare, cautarea prin motorul Bing, conectivitate de tip cloud cu SkyDrive, o experienta de browsing deosebita pentru dispozitivele cu touch care utilizeaza Internet Explorer 11, aplicatii recente si alte noutati.

Magazinul Windows Store a fost reproiectat pentru clientii activi pe platformele Windows, iar in prezent exista mai multe oportunitati de monetizare, incluzand carduri virtuale Windows Store, prin intermediul carora clientii pot achizitiona aplicatii, carti, jocuri si orice alt tip de continut;

Microsoft a fost criticata pentru ca la noul Windows a renuntat aproape total la traditionalul buton de start prezent in stanga-jos a ecranului la celelalte versiuni de Windows lansate din 1995 incoace

"Readucem butonul de Start", a spus CEO-ul Steve Ballmer, in aplauzele publicului. Ballmer a admis ca Windows 8 a fost criticat fiindca a fost mult prea radical schimbat fata de Windows 7, iar seful Microsoft spune ca lucrurile vor fi mai rafinate la 8.1, astfel incat sa se combine in mod optim partea ultra moderna a interfetei, cu lucrurile traditionale cu care userii s-au obisnuit la Windows.

Ballmer a admis si ca Windows 8, desi a fost prezentat ca fiind perfect optimizat pentru terminale cu ecran tactil, nu a adus cu sine o explozie a vanzarilor de PC-uri "touch" "Cand am vorbit de Windows 8, am spus mereu touch, touch, touch, insa cand clientul se ducea in magazin, vedea ca destul de putine PC-uri au ecran tactil", spune seful companiei care adauga ca tot mai multe terminale hibride vor aparea, iar studiile arata ca cei care au laptop-uri cu touch-screen sunt mult mai multumiti decat cei care au terminalele clasice.

Microsoft a lansat acum noua luni noul Windows 8 si a vandut peste 100 de milioane de licente, insa sistemul a fost criticat si nu a castigat prea mult procente din piata, avand o cota de 4,7% pe plan mondial, fata de 54% cat are Windows 7, conform StatCounter.