De la 1 iulie, Google opreste functionarea aplicatiei de RSS Reader care permitea utilizatorilor sa urmareasca mai usor articolele aparute pe site-uri, iar "uciderea" acestui produs a fost aspru criticata in piata. Google spune ca avea prea putini useri Reader si ca se va concentra pe un numar mai mic de produse, dar cei care au apreciat aplicatia spun ca motivele ar fi altele. Totusi, partea buna este ca Google Reader poate fi inlocuit cu succes de diverse aplicatii care nu vor fi desfiintate prea curand...

Feedly, un posibil inlocuitor pentru Google ReaderFoto: Feedly

O decizie care a infuriat utilizatorii fideli

Reader este un serviciu lansat de Google in 2005 si care permite utilizatorilor sa urmareasca mai usor informatiile aparute pe site-uri. Practic, in loc sa intri pe zeci de site-uri sa vezi ce mai apare nou, poti sa iti alegi sursele si domeniile care te intereseaza, iar agregatorul prezinta articolele mult mai simplu si mai organizat, intr-un singur loc.

Google a anuntat "moartea" RSS reader-ului pe 13 martie, invocand doua motive: numarul user-ilor a scazut, iar compania vrea sa reduca numarul total de produse.

"Stim ca Reader-ul are utilizatori devotati care se vor intrista sa vada cum se duce. Si pe noi ne intristeaza. Exista doua motive simple pentru aceasta masura: utilizarea Google Reader a scazut, iar compania dedica intreaga energie unui numai mai mic de produse. Credem ca acest tip de atentie va imbunatati experienta utilizatorilor", spuneau cei de la Google.

Anuntul de pe 13 martie a starnit furia internautilor care nu se asteptau la o astfel de decizie legata de un produs folosit de milioane de oameni. S-au facut petitii online, s-au cerut explicatii, s-au dat alternative.

In plus, multi spun ca motivele invocate de Google nu sunt valide si adauga ca, de fapt, compania vrea sa determine userii sa se indrepte spre reteaua sociala Google+ care nu e nici pe departe atat de populara precum Facebook. Alti analisti din domeniul IT spun ca Google a creat un produs care a castigat in opt ani multi fani si in acelasi timp a "muscat" din concurenta, iar acum retrage acest produs, desi nu e in declin.

O aplicatie pe care compania nu prea si-ar fi dorit-o

Chris Wetherell, unul din inginerii care au lucrat la lansarea Google Reader, a spus pentru site-ul de tehnologie gigaom.com ca de fapt sefii Google nu au avut niciodata incredere in aceasta aplicatie si ca s-a dus o lupta de convingere incredibila pentru lansarea ei, in 2005.

Wetherell mai spune ca se mira ca totusi Google Reader a fost pastrat opt ani si adauga ca este mare pacat faptul ca desi, prin Reader, Google avea date despre obiceiurile de consum de stiri online pentru milioane de oameni, compania nu a monetizat in niciun fel aceste uriase baze de date.

Wetherel a lucrat patru ani la Reader, apoi a fost angajat la Twitter dar a dezvoltat mai apoi alte proiecte personale

Alternative din belsug

De cand s-a anuntat "inmormantarea" Google Reader, s-a scris enorm despre ce programe ar putea inlocui Reader-ul. Nu e de mirare ca multi au dat peste aplicatii de care sunt foarte satisfacuti, si le considera peste programul care e "pe duca", Concluzia acestora a ajuns sa fie ca nu e deloc un dezastru ca programul isi inceteaza existenta.

In plus, o parte dintre programe pun la vedere faptul ca pot prelua lista de RSS-uri salvate de useri in Reader, astfel ca trecerea este cat se poater de facila.

Cateva RSS readere apar in mai toate analizele.

Feedly este considerat cel mai sofisticat si in majoritatea review-urilor este considerat a fi cel mai bun. Merge atat pe mobil si pe desktop cu toate browserele mari, nefiind nevoie sa instalezi un program. Feedly are un aspect foarte modern si posibilitati multiple de a alege modul in care sa vizualizezi feed-urile. Poti sa-ti organizezi feed-urile pe categorii pe care le poti denumi cum vrei.

Doua aplicatii bune sunt considerate si The Old Reader (care e in beta) si G2Reader a carui prima pagina arata clar ambitiile programelului: sa inlocuiasca Google Reader.

FeedReader este un alt RSS reader interesant, necesita instalarea unei aplicatii, insa permite o buna segmentare a surselor si se actualizeaza rapid, avand mai multe tipuri de afisare.

O varianta intyeresanta la partea grafica, dorind sa recreeze o revista "glossy" este Flipboard care poate fi descarcata de pe Apple AppStore si de pe Google Play si permite preluarea link-urilor din Google Reader

La diversele sondaje facute pe internet pentru ce program ar inlocui cel mai bine Google Reader, pe primul loc a iesit Feedly, iar pe doi NewsBlur, un reader interesant care vine si cu o varianta pe bani, dar si una gratis, insa cu restrictii care ii vor supara pe cei care, de exemplu, vor RSS-uri din mai mult de 64 de site-uri.

Un alt reader ce are si versiuni cu bani este NetVibes, insa programul a primit cronici bune si la versiunea free.