Google a lansat versiunea in limba romana a Graficului Cunostintelor (Knowledge Graph), o functionalitate a motorul de cautare ce poate face diferenta intre diversele sensuri ale unui termen si stabileste o multime de conexiuni intre diversele lucruri cautate. Rezultatele Graficului apar in partea dreapta a ecranului si sunt relevante mai ales pentru nume proprii, urmand ca baza de date sa fie imbogatita. Google spune ca aplicatia este un prim pas esential catre cautarea de noua generatie, care are la baza inteligenta colectiva a internetului si ofera o perspectiva asupra lumii mai apropiata de cea a oamenilor.

Cautare dupa Lionel MessiFoto: Captura Google

Cautare dupa Dunarea

Cautare dupa Dunarea

Foto: Captura Google

In dreapta rezultatelor cautarii apare apare o caseta numita Knowledge Graph in care sunt afisate pe scurt informatii esentiale despre personalitati, locuri sau lucruri, astfel incat userul sa-si faca o idee despre termenul cautat, inca din pagina de pornire Google. Compania spune ca a creat un model inteligent, un "grafic", care intelege entitatile din lumea reala si relatiile dintre ele.

Cautare dupa Jaguar

Cautare dupa Jaguar

Foto: Captura Google

Graficul cunostintelor permite utilizatorilor sa caute lucruri, oameni sau locuri pe care Google le-a indexat intr-o baza de date - simboluri, celebritati, orase, echipe sportive, cladiri, forme de relief, filme, lucrari de arta si multe altele - si sa primeasca pe loc informatiile relevante pentru cautarea facuta. "Este un prim pas esential catre cautarea de noua generatie, care are la baza inteligenta colectiva a internetului si ofera o perspectiva asupra lumii mai apropiata de cea a oamenilor", spun cei de la Google.

De ce era nevoie de acest Grafic? Google spune ca este clar faptul ca si cautarea clasica, cea care afiseaza o lista de site-uri, are limitele ei, iar in contextul in care apar noi terminale, gen Google Glass sau ceasuri care se conecteaza la internet, este nevoie de ceva nou in cautare.

De aceea, Google a lansat acum un an in engleza, iar acum, si in limba romana, aplicatia Knowledge Graph (Graficul de Cunostinte) care consta intr-o caseta in partea dreapta a rezultatelor cautarii, caseta ce prezinta cateva informatii pe scurt despre persoana, locul sau termenul cautat.

Cautare dupa Phoenix

Cautare dupa Phoenix

Foto: Captura Google

Google spunea, in momentul lansarii aplicatiei in engleza, ca incepe sa devina nu doar un motor de cautare informational, ci si unul de cunostinte, unul care face conexiuni intre diverse tipuri de informatii si poate face diferenta intre sensuri. Spre exemplu in cazul in care cauti termenul Phoenix, esti intrebat daca vrei sa aflii despre formatia rock sau despre orasul din Arizona. La fel, daca tastezi "jaguar" esti intrebat daca vrei rezultate legate de animalul de prada sau despre marca auto.

Spre exemplu, daca tastezi la cautare numele Lionel Messi, ti se spune cand s-a nascut, cat castiga, dar si ce inaltime are. daca tastezi numele Castelului Peles aflii rapid intre ce ani a fost construit si care este numarul de telefon de unde poti afla informatii.

Cautare dupa Lucian Pintilie

Cautare dupa Lucian Pintilie

Foto: Captura Google

Prin Graficul cunostintelor, utilizatorii pot intelege si relatiile dintre lucruri. Lucian Pintilie, unul dintre cei mai cunoscuti regizori romani, a regizat filmul Balanta, realizat dupa cartea omonima a lui Ion Baiesu, iar interpreta rolului principal din film este Maia Morgenstern, care a jucat si in filmul Patimile lui Christos, regizat de Mel Gibson. Toate aceste informatii sunt corelate in Graficul cunostintelor care nu se vrea a fi doar un catalog de informatii, ci prezinta relatiile dintre ele.

Reprezentantii Google Romania spun ca in cazul versiuni locale a Graficului nu vorbim doar de o simpla traducere din engleza in romana, ci si de o selectie a termenilor si a referintelor. In timp, si mai ales in functie de cautarile facute in limba romana, numarul referintelor de la fiecare termen se va inmulti, iar conexiunile vor fi tot mai numeroase si mai interesante.

Pe scurt, Google spune ca acest grafic iti permite sa gasesti raspunsuri, sa intelegi si sa explorezi, mai ales ca lucrurile sunt prezentate sub forma unui grafic urias cu 570 de milioane de termeni in toate limbile si cu un numar total de 18 miliarde de legaturi dintre lucruri.

Ca orice aplicatie noua, este clar ca trebuie sa se mai dezvolte fiindca la multi termeni la care te-ai astepta sa gasesti mai multe erzultate, numarul celor afisate in Grafioc este mic, insa conteaza si ce lucruri cauta userii, pentru ca baza de date sa fie completata.