Franz Kafka este celebrat de GOOGLE printr-un logo special, la aniversarea a 130 de ani de la nasterea lui. Logo-ul reprezinta o sinteza a operei "Metamorfoza", povestea halucinanta si groteasca a unui agent de vanzari marunt care se transforma peste noapte intr-o ganganie urata, potrivit Mediafax.

LogoFoto: Google

Franz Kafka s-a nascut acum 130 de ani, pe 3 iulie, la Praga, intr-o familie de evrei, fiul comerciantului Hermann Kafka si al Juliei Kafka. Limba materna a lui Kafka, in care a si scris mai tarziu, a fost germana.

Reprezentant al prozei moderne, scriitorul a exercitat o influenta decisiva asupra literaturii postbelice. Romanele sale se caracterizeaza printr-o viziune halucinanta, grotesca, stranie asupra realitatii, marcata de expresionism si suprarealism, in care conditia tragica a omului este reprezentata parabolic.

Romanele si nuvelele lui Kafka, inspirate din filosofia lui Soren Kierkegaard, exprima fie sentimentul tragic, impins la paroxism, al individului expus presiunii distructive a unui monstruos aparat birocratic ("Procesul", 1925, "Colonia penitenciara", 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existentei sale civice ("Castelul", 1926), fie dezintegrarea relatiilor interumane ("Metamorfoza", 1915). Impresia de cosmar si tensiunea dramatica, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, in forma de parabola, obsesiva.