Si Franta dispune, precum se intampla cu programul PRISM al SUA, de un amplu dispozitiv de spionaj al comunicatiilor, fiind colectate date despre convorbiri telefonice, e-mail-uri, SMS-uri si activitate social media. Informatiile aparute in Le Monde vin din surse care spun ca nu intereseaza continutul mesajelor, ci mai ales cine cu cine comunica, pentru a fi depistate conexiuni intre diverse persoane.

Directia generala de Securitate externa (DGSE) si serviciile speciale colecteaza in mod sistematic date legate de computere si telefoane, iar toate comunicatiile facute de cetatentii francezi sunt spionate, scrie Le Monde. Politicienii stiu lucrurile astea, insa regula este ca totul sa ramana secret. "Acest Big Brother francez este clandestin, scapa de toate controalele", scriu jurnalistii.

Ce cauta serviciile de informatii? Asa-numitele "metadate", nu continutul mesajelor, ci oamenii intre care circula, cine vorbeste cu cine. Scopul este sa se identifice conexiuni intre diversele tinte si sa se identifice "celule" care ar putea fi periculoase.

Si activitatea de pe internet este monitorizata, iar motivatia tine de lupta contra terorismului, insa pericolul este ca oricine si oricand poate fi spionat in dorinta de a fi gasiti teroristii.

Toate dateliile, miliarde de conexiuni stocate si comprimate, sunt constituite intr-o uriasa baza de date care este pusa la dispozitia tuturor celor opt servicii secrete din Franta care se pot folosi de date daca au suspiciuni legate de anumite persoane si vor sa le supravegheze indeaproape.

In afara de amplul program PRISM, a fost revelat faptul ca si Marea Britanie are un program complex de spionaj. E de presupus ca toate tarile au programe similare, dar ramane de vazut despre cate se va afla.