Intel si-a anuntat obiectivele legate de avansul pe piata de tablete si smartphone-uri unde compania s-a miscat greu fiindca procesoarele sale nu au prea patruns. Seful companiei spune insa ca chip-urile Atom ar putea ajunge si pe tablete de 150 de dolari, iar pe smartphone-uri vor fi lansate procesoarele cu nume de cod Merryfield care se vor regasi pana la finalul anului in diverse terminale, scrie PC World.

Brian Krzanich, CEO al Intel, admita ca nu intotdeauna compania a fost l;a standardele pe care singura si le-a stabilit, iar ca exenmplu clar este patrunderea foarte intarziata pe piata tabletelor.

El promite insa ca va recupera cu noua generatie de procesoare Atom care au fost adaptate pentru un consum mult mai mic de energie, astfel incat sa poata fi potrivite si pentru dispozitive mobile.

Sunt mai multe versiuni ale procesoarelor Atom care sa ajute Intel sa recupereze terenul pierdut, cea cu nume de cod Bay Trail, urmand sa apara pe tablete si hibride laptop-tableta pana la final de 2013.

Aceste chip-uri vor fi puse pe tablete de sub 199 dolari, dar chiar si pe unele de sub 150 dolari. Evident ca in Europa acestea vor costa 150 euro, insa chiar si asa este un pret sub medie.

Pentru ofensiva in segmentul de procesoare pentru smartphone-uri intel are chip-urile cu nume de cod Merryfield care vor ajunge in cateva luni pe diverse modele, iar platforma Atom a fost gandita sa poata fi folosita pe telefoane cu Android dar si cu Windows Mobile, dar exista o versiune Atom si pentru servere, unde vor concura cu consacratele procesoare ARM.

Din aceasta primavara au inceput sa apara laptop-uri cu noua generatie de procesoare Haswell iar seful Intel spune ca acestea vor fi prezente si pe terminale de sub 400 dolari, iar in unele cazuri si de sub 300 de dolari. Pretul este principalul dezavantaj ale asa-numitelor Ultrabook-uri, laptop-uri usoare, subtiri, dar performante.

Intel a inregistrat in trimestrul al doilea o scadere cu 29% a profitului net, spre doua miliarde dolari, fata de 2,83 miliarde in Q2 2012, in timp ce vanzarile au scazut cu 5%, spre 12,8 miliarde dolari.