Facebook si alte cinci companii de tehnologie au demarat un proiect care sa faca accesibil internetul si pentru oamenii care acum nu si-l permit, consortiul propunandu-si sa lucreze pentru lansarea unor smartphone-uri cu preturi mici si pentru conectarea la internet a unor comunitati cu venituri mici. Din grup mai fac parte Samsung, Ericsson, Nokia, Opera Software si MediaTek Inc.

Proiectul se numeste internet.org, iar Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, spune ca in prezent 2,7 miliarde de oameni au acces la internet, iar numarul creste anual cu doar 9%. Sunt bariere uriase in fata unor comunitati care sunt prea sarace pentru a-si permite sa aiba si internet si astfel nici nu pot profita de beneficiile economice pe care internetul le aduce.

Pentru a mai ajuta la inlaturarea acestor obstacole, cele sase companii au facut un consortiu care sa faca, printr-o serie de masuri, ca internetul sa ajunga si la cei care acum nu si-l permit.

Companiile spun ca vor lucra pentru lansarea unor smartphone-uri cu preturi mici, vor negocia cu operatorii mobili intelegeri avantajoase pentru clientii cu bani putini si vor investi si pentru conectarea la internet a unor comunitati sarace.

Zuckerberg spune ca miza este mare: peste doua miliarde de oameni. Asta fiindca aproximativ cinci miliarde de oameni au telefoane mobile, insa multi dintre ei nu isi permit un smartphone, iar o buna parte din cei care au un smartphone nu isi permit sa plateasca pentru o conexiune de date.

Si Google a investit intr-o serie de proiecte legate de conexiunile la internet, cel mai recent fiind experimentul "Project Loon" cu baloane cu energie solara ce pot furniza internet WiFi de la 20 km deasupra suprafatei Pamantului.