Doi hackeri romani au fost condamnati in SUA la 15, respectiv sapte ani de inchisoare din cauza ca ntre 2009 si 2011 au obtinut millioane de dolari din spargerea unor sisteme electronice de plati cu cardul aflate la peste 250 de comercianti din SUA. Ei fac parte dintr-o retea infractionala mai mare care a profitat de vulnerabilitati ale sistemelor de plati online, prejudiciul total fiind de 17,5 milioane dolari, scrie AFP.

Tiberiu Oprea (in varsta de 29 de ani) a fost condamnat la 15 ani de inchisoare, iar Iulian Dolan (28 de ani) a fost condamnat la sapte ani de inchisoare.

Tot in acest caz, alti doi romani au primit condamnari pe motiv ca au spart sisteme electronice de plati de la 250 de restaurante Subway aflate in statele Louisiana and Mississippi si alte 50 de sisteme ale altor companii.

Subway a dat in 2009 in judecata Radiant, furnizorul sistemelor de tip POS, pe motiv ca acestea sunt nesecurizate. Actiunea in justitie a pornit acum trei ani de la faptul ca un hacker roman a profitat de vulnerabilitatile din sistem pentru a fura date bancare de la clienti Subway.

Hackerii romani au accesat in mod fraudulos sute de computere din SUA si au obtinut informatii despre conturi bancare si carduri, folosind apoi informatiile pentru a scoate bani din acele conturi si pentru a face diverse plati neautorizate. Per total au fost compromise peste 100.000 de card-uri si prejudiciul total este de 17,5 milioane dolari.

Interesant e ca doi dintre cei patru romani din grup fusesera atrasi in SUA pentru arestare cu ajutorul unor povesti ingenioase in care agenti ai Secret Service s-au dat drept femei atractive care le-ar fi oferit tot ce si-ar putea dori.