Acum 20 de ani aparusera pe la noi acele ceasuri de mana cu calculator si butoane minuscule, aproape imposibil de apasat. Erau primele ceasuri inteligente, sau smartwatch, cum li se spune in engleza. in prezent, ideea de ceas computerizat se refera la modele cu ecran color, cu acces la retelele sociale si cu comenzi vocale. Acum, dupa ce Samsung a intrat in cursa, totul devine mai interesant, iar in articol puteti citi despre istoria acestor ceasuri, despre greutatile care stau in calea lor in prezent, dar si in anii ce vin.

Samsung Galaxy GearFoto: Samsung

Ideea de ceas inteligent se refeera la lucruri mult mai simple

Seiko C153

Seiko C153

Foto: Flickr

In vremurile cand nu existau laptop-uri si tablete, ceasurile de mana erau "cool", iar cine avea unul cu calculator era in centrul atentiei. Seiko a creat primul "ceas inteligent" in 1972, iar apoi a intrat in joc si Casio. Pe la noi, la inceputul anilor 90' au aparut ceasurile cu multe butonase greu de apasat, acele ceasuri cu calculator si melodii care fascinau multa lume, dar se stricau si repede. Sa nu mai vorbim de faptul ca minusculele butoane erau greu de apasat cu exactitate chiar si cand ceasul era nou...

Totusi, segmentul nu a devenit foarte cunoscut si nu a crescut mult in ultimele doua decenii fiindca ideea de ceas de mana a devenit desueta, mai ales ca lumea se uita la ora exacta mai ales pe telefonul mobil. Au mers ceva mai bine vanzarile de ceasuri inteligente pentru sportivi, cele cu altimetru, barometru, cronometru sau chiar GPS. Sunt insa scumpe fata de ceasurile comune si reprezinta un segment de nisa, doar pentru pasionati. Insa, intrarea unui mare jucator precum Samsung schimba totul si face ce segmentul sa fie promitator.

Samsung Galaxy Gear: Ce ofera pentru 300 de dolari

Samsung a prezentat la IFA Berlin mult-asteptatul ceas inteligent numit Galaxy Gear care dispune de ecran de 1,6 inch, ruleaza o versiune modificata de Android si are camera de 1,9 MP. Memoria este de 1 GB RAM, iar stocarea: 4 GB. Compania spune ca bateria tine maxim 25 de ore, iar rezolutia ecranului este de 320 x 320 pixeli.

In primele ore de dupa lansare cronicile au fost diverse, cele negative si cele pozitive avand ponderi relativ apropiate. Partile negative tin de faptul ca ceasul functioneaza doar sincronizat cu un smartphone sau tableta Samsung (deocammdata doar cele mai noi moele). Bateria va tine putin daca e folosit ecranul foarte mult, camera este de apreciat pentru un device atat de mic, insa pentru cei care vor poze cat de cat clare nu este prea grozava.

Apoi, marea problema tine de pret: 300 de dolari in SUA inseamna ca in Europa va fi 300 de euro, iar la acesti bani iti poti lua tableta sau smartphone de la care stii in general ce sa astepti.

Ce exista acum pe piata

Ceasul Pebble

Ceasul Pebble

Foto: fastcompany.com

Cel mai cunoscut smartwatch este Pebble care costa 150 de dolari si functioneaza doar sincronizat cu un telefon cu iOS sau Android. Poti vedea notificari legate de e-mail-uri, cateva legate de Facebook si o serie de aplicatii care ocupa putin spatiu. Pebble nu este atat de sofisticat ca Galaxy Gear: ecranul e doar de 1,26 inch, memoria de stocare e doar 2 MB, iar rezolutia: 144X168 pixeli. Nu exista camera foto, insa bateria tine chiar si peste sapte zile fiindca ecranul consuma mai putin.

Foarte cunoscut in SUA este Sony SmartWatch 2 care costa 263 dolari si functioneaza ca un ecran secundar mai mic pentru un smartphone Android si poti pe el sa primesti notificari legate de e-mail-uri, apeluri telefonice si retele sociale. Un avantaj tine de faptul ca se creeaza aplicatii pentru acest ceas, iar designul a fost laudat.

Ecranul este de 1.6-inch, rezolutie 220×176 pixeli, carcasa este din aluminiu, bateria tine maxim 3-4 zile, iar ca si conectivitate, vorbim de WiFi si NFC. Nu are camera si nici microfon.

i'm watch

i'm watch

Foto: imsmart.com

Cel mai scump ceas de pe piata este produs de italieni si se numeste i'm Watch. In SUA costa 400 de dolari, iar la noi, peste 1.500 lei. Ecranul este de 1,5 inch cu rezolutie 240x240 pixeli, memoria RAM este de 128 MB, iar ceasul functioneaza sincronizat cu un smartphone dar poate fi folosit pentru a initia apeluri. Dispune de accelerometru, microfon si difuzor, marele dezavantaj este pretul.

Nu si-au gasit inca un rost

Companiile de cercetare CCS Insight si On Device Research au facut un sondaj in randul a 1.500 de oameni din SUA si Marea Britanie, una dintre intrebari fiind daca au auzit de categoria smartwatch. Peste jumatate dintre cei intrebati au auzit de aceste ceasuri si o cincime din ei detin unul, insa o mare parte dintre ei nu (prea) mai folosesc aceste ceasuri, fie pentru ca s-au plictisit sau chiar au uitat de ele.

Aceste ceasuri nu sunt destul de convingatoare si nu au trasaturi care sa-i "dea gata" pe pasionatii de tehnologie in asa fel incat sa vedem volume mari de vanzari. In plus, toate functioneaza sincronizate cu un smartphone, deci nu sunt independente si de cele mai multe ori merg doar cu anumite smartphone-uri.

Apoi, pe un ecran atat de mic imaginile nu au cum sa se vada excelent, camera foto este slabuta, iar interactiunea cu terminalul nu este foarte usoara. In plus, marea intrebare este daca oamenilor le mai trebuie inca un gadget care este practic o extensie a smartphone-ului si nu il pot, sub nicio forma, inlocui pe acesta.

Pentru inceput va fi un gadget "cool", nu unul util, ci unul de imagine care sa fie adoptat mai intai de cei care sunt dispusi sa dea bani buni numai pentru a avea cea mai noua "fita" in domeniu. Insa, dupa ce va intra si Apple in joc, dar si alte companii de prestigiu, lucrurile se vor schimba, preturile vor scadea, iar autonomia bateriei ar trebui sa creasca, fiindca este o mare problema in prezent.

La Galaxy Gear bateria poate sa tina chiar mai putin de zece ore daca este folosita intens, iar asta e o problema. In plus, multi spun ca Samsung nu a scos un terminal deosebit, ci pur si simplu a facut tot ce a putut pentru a-l aduce pe piata inaintea celor de la Apple.

Totusi, optimistii spun ca ceasurile inteligente vor avea succes si ca sunt esentiale in dezvoltarea unui segment de "mini-computere purtabile" din care fac parte si ochelarii Google Glass.