Politia a inceput in primele opt luni ale anului urmarirea penala in 143 de dosare pentru infractiuni legate de piraterie software, fiind vizate 154 de persoane. Titularii de drepturi de autor au solicitat prejudicii de 400.000 euro, fiind verificate in total peste 500 de companii, arata bilantul prezentat de IGPR si Business Software Alliance. Totusi, rata pirateriei ramane in tara noastra dubla fata de media UE, iar programele cu licenta sunt scumpe pentru foarte multa lume.

Pirateria software in 2012Foto: BSA

In ultimii ani, rata pirateriei in Romania a scazut constant, de la 68% in 2007 la 63% in 2011, iar Politia Romana si BSA desfasoara de cativa ani campanii de constientizare in randul companiilor, legate de riscurile la care se supun firmele care folosesc soft-uri fara licenta si pedepsele care le asteapta.

Politia a comunicat noi cifre pentru opt luni din 2013, numarul de verificari facute la persoane juridice si fizice fiind de aproape 600, urmarea fiind ca au fost inregistrate 282 de dosare penale. Intre ianuarie si august s-a inceput urmarirea penala in 143 de dosare fata de 154 de persoane, pentru 253 de infractiuni.

Politia nu a comunicat insa daca au fost verificate si companii foarte mari ce au multe calculatoare si nu au dat informatii nici despre amenzile aplicate. Cei de la IGPR au precizat doar ca peste 2.000 de unitati PC si suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 euro.

IGPR si BSA au desfasurat in ultimii doi ani actiuni de prevenire a pirateriei software in mediul de business, punand la dispozitia a peste 40.000 de companii informatii referitoare la riscurile asociate utilizarii programelor de calculator neautorizate, dar si la pasii pe care ii pot urma companiile in cazul in care nu se afla in legalitate.

Totusi, campaniile s-au mai schimbat ca si continut: acum doi-trei ani insistau asupra pedepselor aplicabile celor care folosesc soft piratat - pana la patru ani de inchisoare si amenda penala de pana la 600.000 lei. In prezent se insista asupra pericolului la care se supun chiar cei care descarca soft-uri fara licenta, principalul fiind ca se pot alege si cu malware ce poate afecta grav activitatea intregii companii.

Apoi, se insista si asupra faptului ca imaginea unei companii despre care s-a aflat ca foloseste soft-uri ilegale are de suferit mai ales daca se scrie in mass-media despre aceasta companie.

Totusi, autoritatile nu au dat nume de companii mari, astfel ca propriu-zis nimeni nu a fost "pus la zid" din punct de vedere mediatic.

Despre riscul infectarii cu malware, BSA noteaza ca programele pentru calculator nelicentiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel ca sunt insotite, de obicei, de malware (virusi, troieni, programe spion etc.) sau permit descarcarea de malware ulterior, dupa instalare. Acest lucru poate afecta buna functionare a PC-ului si a retelei din care face parte, mergand pana la posibilitatea de generare a unor riscuri de securitate si confidentialitate a datelor personale, de afaceri si financiare ale utilizatorului.

BSA mai precizeaza ca un risc la care sunt expuse astfel de companii este cel al furtului de informatii, prin instalarea malware-ului care:

  • Captureaza date personale de autentificare, precum nume utilizator si parola, cu ocazia accesarii serviciilor tip online banking, ceea ce duce la situatii de furt al banilor din contul bancar; de asemenea, pot fi accesate si date de autentificare la alte conturi de servicii;
  • Inregistreaza fiecare actiune desfasurata de utilizator pe calculatorul respectiv, astfel ca orice date confidentiale pot fi subtilizate cu usurinta, pentru a fi folosite in interesul celor care le acceseaza neautorizat; in plus, pot fi folosite si pentru discreditarea companiei respective, care isi pierde astfel credibilitatea in fata clientilor si a furnizorilor.