In Romania, industria auto genereaza anual afaceri de peste 11 miliarde de euro si are una dintre cele mai mari contributii la exporturile tarii. Exporturile de masini si echipamente de transport reprezinta 42,5% din totalul exporturilor tarii noastre, in timp ce ponderea importurilor acestor doua segmente in total este de 34,7%, reiese din cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Jumatate din cresterea economica inregistrata de Romania la inceputul acestui an se datoreaza exporturilor generate de industria auto, ceea ce reprezinta o situatie sensibila avand in vedere ca volumele de fabricatie a automobilelor ar putea sa scada din cauza deciziei de a orienta productia spre zone in care costurile salariale sunt indiscutabil mai mici.

Reducerea costurilor de productie reprezinta unul dintre imperative pentru companiile producatoare de componente, iar alinierea la standardele impuse de marii jucatori ai industriei auto la nivel global este imposibila fara o strategie clara de dezvoltare.

Marea provocare cu care se confrunta companiile producatoare de componente si subansambluri auto este determinata de nevoia de a reduce costurile de productie, de a accelera timpul de proiectare si lansare in fabricatie, de a creste diversitatea si complexitatea produselor fara insa a face compromisuri de calitate.

Indeplinirea acestor obiective este sinonima cu cresterea productivitatii si competitivitatii si reprezinta o manifestare clara a flexibilitatii si disponibilitatii companiilor de a accede la schimbare, de a atinge rezultate de valoare prin adoptarea tehnologiei software si hardware pentru automatizarea si robotizarea proceselor de fabricatie.

Viziunea in acest scop trebuie sa se plieze pe cerintele pietei si sa asigure in acelasi timp autonomia companiilor producatoare de componente auto. Acestea trebuie sa ia in calcul optimizarea proceselor si a fluxurilor de lucru, eliminarea erorilor cauzate de factorul uman, optimizarea gestiunii si controlul datelor, cresterea nivelului de colaborare intre entitatile implicate la nivel de companie si din exteriorul ei.

Din pozitia sa de consultant in implementarea tehnologiei software pentru dezvoltarea produsului si gestiunea ciclului de viata a produsului in industria auto, compania ADA atrage atentia ca fara automatizare si robotizare, companiile producatoare de componente auto, nu numai ca pierd din competitivitate, dar isi reduc semnificativ sansele de a ramane pe piata.

Principalele argumente care ar trebui sa stea la baza deciziei de a adopta tehnologia software ca parte esentiala a strategiei de crestere sunt rafinarea cerintelor consumatorilor si cresterea nivelului de complexitate si inovatie a autovehiculelor. Din aceasta perspectiva companiile producatoare de componente auto vor trebui sa se reorganizeze in sensul de a sprijini marile companii, in vederea castigarii de avantaje competitive, a cresterii eficientei si productivitatii.

ADA ofera un portofoliu integrat de sisteme de inginerie, solutii si servicii de proiectare si implementare a proceselor de fabricatie automatizate si robotizate, iar rezultate de valoare pentru clientii sai, unele dintre cele mai importante companii nationale si multinationale din industria auto sunt evidente.

Echipa ADA detine expertiza validata in gestionarea proceselor complexe din industrie in contextul global al evolutiei pietei care cere si mai multa flexibilitate si rapiditate, fara compromisuri privind calitatea. Beneficiile oferite de ADA sunt: optimizarea proceselor si a resurselor implicate in dezvoltarea produselor, reducerea timpilor de productie si de lansare a produsului pe piata, cresterea nivelului de inovatie, flexibilizarea si cresterea adaptabilitatii la cerintele pietei, ceea ce in final este echivalent cu cresterea volumelor de fabricatie, cresterea calitatii produselor, castigarea de avantajelor competitive. Aceste beneficii se cristalizeaza in jurul demersurilor de automatizare si robotizare a proceselor de fabricatie.

Partener al Siemens Industry Software in Romania, compania ADA detine un portofoliu extins din care fac parte importante companii nationale si multinationale din industriile auto, aeronavala, energie si utilitati, echipamente si masini industriale, cercetare. Serviciile oferite de ADA acopera implementarea celor mai eficiente solutii software pentru proiectare, simulare si fabricatie digitala, gestiune a datelor specifice, consultanta pentru implementare, implementare propriu-zisa, mentenanta si suport.