Trei dintre cei mai mari 20 de actionari ai Microsoft ii cer fondatorului Bill Gates sa se retraga si din functia de sef al board-ului companiei, spun surse citate de Reuters. CEO-ul Steve Ballmer a fost intens criticat pentru lipsa de inovatie a Microsoft in ultimul deceniu, insa acum este prima data cand si Bill Gates este luat in colimator. Gates si-a incetat in 2008 activitatea de zi cu zi in companie, dedicandu-se fundatiei de caritate pe care o are cu sotia Melinda.

Cei trei investitori au 5% din actiuni si nu exista vreun semn ca intregul board va tine cont de solicitarea lor, spun sursele.

Cei trei spun ca prezenta lui Gates ca sef al board-ului blocheaza adoptarea unor noi strategii si va limita puterea noul CEO-ul care-l va inlocui pe Ballmer din vara lui 2014. Bill Gates a fost pana in 2000 CEO al companiei, iar in 2008 a renuntat si la indatoririle de zi cu zi.

El detinea 49% din actiuni in 1986 cand compania a intrat pe bursa, iar de atunci a tot vandut, ajungand acum sa detina 4,5% din compania care valoreaza 277 miliarde dolari.

Gates este vazut de foarte multi ca un mare vizionar, iar solicitarea actionarilor a fost o surpriza pentru unii. Microsoft a avut anul trecut profit de 22 miliarde dolari, o valoare foarte buna, insa a pierdut teren la divizia Windows, nu s-a descurcat suficient de bine cu tableta Surface, iar cota de piata cu sistemul Windows Mobile este inca mica.