​Maguay, companie roamneasca producatoare de sisteme de calcul, este aproape de lansarea primei sale tablete care va aparea in 2014 si va dispune de sistem de operare Windows, tinta fiind segmentul business, dovada ca si pretul vor fi de la circa 300 euro, a spus pentru HotNews, Eduard Pughin, director operational al companiei. Serverele sunt principalul domeniu de activitate al companiei care insa vinde si laptop-uri, unele dintre chiar si de 8.000 euro bucata, destinate gamer-ilor.

Maguay are afaceri anuale de peste 14 milioane euroFoto: Hotnews

Maguay a avut in 2012 afaceri de 14,5 milioane euro, iar numarul de angajati este de circa 60. Compania asambleaza notebook-uri, PC-uri si servere, este si integrator de sisteme informatice si dezvoltator de solutii soft e-learning, Compania are 340 de produse hardware si cinci sedii in tara (Bucuresti, Brasov, Targoviste, Ploiesti, Constanta,

Un an greu pe o piata unde tot mai multe companii depind de contractele cu statul

"Este posibil ca cifra de afaceri sa scada in 2013, nu cu mult insa. Tinta nu e totusi cifra de afaceri, ci eficienta si marja de profit a companiei. Acestea nu vor scadea", spune Pughin care admite ca anul in curs a fost mai greu decat se astepta.

"Recunosc ca a fost mai greu fiindca din 2012 ma asteptam sa se produca o schimbare in bine care insa nu a mai avut loc (...) Problema e ca piata e tot mai dependenta de stat, pe de o parte fiindca firmele private sunt intr-o etapa de reducere a cheltuielilor si a investitiilor (...) Mult prea mult din business depinde de stat, iar daca statul nu are o strategie clara, intarzie orice proiect", a spus Eduard Pughin, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Serverele sunt segmentul de produse cel mai important pentru Maguay, reprezentand peste jumate din cifra de afaceri, iar directorul companiei spune ca se merge tot mai mult pe strategia de a livra mai putine ca volum, insa mai performante si implicit mai scumpe. In prezent in tara sunt in uz peste 2.500 de servere ale companiei.

O directie interesanta: laptop-uri de 8.000 euro/bucata

Maguay nu este o companie foarte cunoscuta in randul publicului larg fiindca vinde putine produse prin retailul clasic. Totusi, de cativa ani compania vinde laptop-uri si PC-uri, iar in prezent sunt in uz circa 40.000 in tara "Laptop-urile sunt cel mai afectat segment sub influenta asaltului smartphone-urilor si tabletelor. (...) Noi, cand e vorba de laptop-uri ne concentram pe cele pentru gaming si pe cele de tip statie de lucru pentru proiectoare. Noi am vandut si laptop-uri care costa 7-8.000 euro, sigur ca nu sunt multe, insa acesta este un segment pe care vom merge mai departe", a precizat Pughin.

Gaseste Maguay clienti pentru laptop-uri de atatea mii de euro bucata? "Da, sunt oameni care dau un avans si asteapta cinci - sase saptamani. Ei stiu ca daca ar apela la un produs similar de la o multinationala ar plati peste 10.000 de euro, iar de asteptat, ar astepta chiar mai mult"

Compania a lansat in 2012 si un laptop tip Ultrabook care costa intre 600 si 720 euro, in functie de configuratie, Maguay este putin prezenta in retailul clasic, produsele se vand in DoMo, iar in online se vand in cateva magazine mari.

Tableta vine in 2014, cu Windows si preturi de la circa 300 euro

Si in trecut cei de la Maguay au analizat posibilitatea de a intra pe piata tabletelor, iar acum momentul pare foarte aproape, insa compania vrea sa se diferentieze de companiile romanesti prezente in segment.

"Testam prototipuri in continuare, ne-am mai clarificat pozitia si vom merge tot pe arhitectura Intel si procesor Intel si sistem de operare Windows 8 sau Windows RT", a explicat Pughin, adaugand ca au fost ceva amanari, astfel ca tableta nu va fi lansata la final de 2013, ci la inceput de 2014.

Oficialul Maguay spune ca nu vrea sa fie in acelasi segment cu celelalte companii romanesti ce vand tablete cu preturi mici. "Vorbim de un segment cu preturi de la 300 de euro in sus (...) Ramanem orientati spre segmentul de business si vrem ca tableta sa poata fi folosita ca si calculator de serviciu pentru ca o pot integra in reteaua organizatiei unde lucreaza", explica Eduard Pughin.