Sportivii, spectatorii, jurnalistii si toti invitatii la J. O de Iarna care se vor tine in februarie 2014 la Soci trebuie sa se astepte ca absolut toate comuncatiile sa le fie atent monitorizate de serviciul secret rus FSB, scrie The Guardian. Din 2010 a inceput modernizarea liniilor telefonice si a conexiunilor de internet in zona statiunii de la Marea Neagra, iar furnizorii de internet au fost obligatii sa instaleze aparatura de monitorizare.

Programul a fost numit Sorm si este caracterizat ca fiind o varianta si mai severa a celebrului Prism derulat de autortitatile SUA. Practic, autoritatile pot sa-i gaseasca rapid pe cei care critica guvernul pe intrenet, pe cei care vor sa cheme lumea la demonstratii sau pe cei care vor sa afiseze simboluri gay, intr-o tara in care subiectul este tabu.

FSB are aparatura avansata si pot fi gasiti spre exemplu, printr-o simpla cautare intr-o aplicatie, cei care scriu online numele Alexei Navalny in zona Soci, fiind vorba despre cel mai mare opozant al lui Putin. Cei care aduc vorba despre chestiuni sensibile pentru guvernul rus vor putea fi rapid gasiti, iar rusii duc acest program de supraveghere la cote ingrijorator de avansate.

Participantii la JO de Iarna (care se tin in perioada 2-23 februarie 2014) au fost deja sfatuiti sa aiba grija ce comunica si sa fie temperati pentru a nu supara autoritatile. In plus, dat fiind ca multa lume va merge cu smartphone, tableta sau laptop, foarte multe date personale, inclusiv parole, pot ajungte "pe mana" serviciilor secrete ruse.

Serviciile ii vor putea depista si pe cei care vor sa afiseze simboluri gay, intr-o tara in care manifestarile pro-gay sunt condamnate. La fel, o monitorizare stricta va putea sa-i gaseasca si pe cei care vor sa organizeze manifestatii anti-Putin, serviciile secrete ruse temandu-se ca venirea unui numar mare de straini implica riscuri mari.