Retailerul Amazon deschide in urmatorii ani trei centre logistice in Polonia unde vor fi angajati 6.000 de oameni, alti 9.000 urmand sa lucreze temporar in foarte aglomerata perioada a finalului de an, scrie Financial Times. Polonia este atractiva nu doar datorita salariilor mai mici decat in Germania, ci si fiindca exista autostrazi ce faciliteaza distributia rapida catre Vest.

Fiecare centru va avea 95.000 mp, adica 13 terenuri de fotbal, iar doua dintre ele vor fi construite langa orasul Wroclaw, aflat la 270 km de Dresda. Al treilea va fi langa Poznan care se afla la sub 300 km de Berlin. Doua dintre centre se vor deschide in a doua parte din 2014, al treilea, in 2015. Compania spune ca nu va inchide vreun centru european.

In fiecare centru vor lucra 2.000 de oameni, iar la final de an, in perioadele aglomerate, se vor adauga 3.000 de oameni la fiecare unitate.

Polonia este destinatie aleasa de multe companii de distributie pentru constructia de centre fiindca tara are autostrazi ce permit transportul rapid catre Germania.

In cazul Amazon lucrurile sunt speciale insa, fiindca in Germania, unde are opt centre logistice, exista un conflict sindical pe tema salariilor, angajatii cerand spre 12 euro/ora, in timp ce ei primesc in intervalul 10-11 euro.

In plus, sindicalistii vor ca mai multi sa fie angajati pe perioada nedeterminata, nu doar sezonier, cum de multe ori prefera compania.