iQuest, companie de IT inregistrata in Germania, insa cu peste 90% din angajati in tara noastra, are in prezent peste 500 de angajati, iar in 2014 isi va creste efectivele cu 20%, pe fondul incheierii unor noi parteneriate si a continuarii legaturilor cu clientii vechi, au spus intr-un eveniment de presa reprezentantii companiei. iQuest va termina anul cu afaceri de 25 de milioane euro, iar pentru anul viitor asteapta un avans de circa 20%, trei sferturi dintre afaceri fiind realizate cu clienti din Germania si Elvetia.

Executivi iQuestFoto: Hotnews

iQuest s-a infiintat acum 15 ani si, dupa cum explica fondatorul Cornelius Brody, prin 1998-2000 clientii germani nu prea voiau sa lucreze cu o companie romaneasca, din cauza diferentelor legislative. De aceea, el a decis sa deschida o entitate in Frankfurt si problemele s-au rezolvat. Printre clientii importanti ai furnizorului de solutii software se numara Roche, Virgin Atlantic Airlines, Financial Times, Vodafone, Ikea, iar pentru a sustine expansiunea, la inceputul acestui an, compania a recrutat in echipa de management executivi din companii precum Microsoft, SAP sau Nestle.

Cornelius Brody a explicat faptul ca la iQuest nu exista oameni specializati pe vanzari fiindca nu a fost nevoie, din moment ce o buna parte dintre clienti sunt asa-numiti "clienti traditionali" pe care compania ii are inca de la infiintare. Anual se adauga maxim 5-6 clienti noi.

In prezent, iQuest numara peste 500 de angajati in 10 locuri din Romania (Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Craiova si Bucuresti), Germania (Frankfurt), Suedia (Goteborg), Elvetia (Zurich), Ungaria (Budapesta) si Statele Unite (Palo Alto). La Cluj sunt cei mai multi angajati, peste 300, in centre precum Bucuresti si Brasov sunt cateva zeci, iar la cel mai nou centru, Craiova, sunt 16 oameni.

Compania a avut anul trecut 22 milioane euro cifra de afaceri, iar pentru anul in curs asteptarile sunt de 25 milioane euro, pentru 2014 fiind estimata o crestere de 20%. Totusi, desi 90% din angajati sunt in tara, ponderea Romaniei in cifra de afaceri este de 15%, crescand fata de valorile din trecut, adica 9-10% din cifra totala.

In Romania, iQuest este unul dintre principalii parteneri Microsoft Gold si a dezvoltat si implementat pe plan local platforma software Microsoft Dynamics AX in sectorul de logistica si transport, pentru compania Logistic E van Wijk, unul dintre cei mai mari jucatori de profil la nivel european.

Printre alte companii din Romania care au optat pentru iQuest in zona solutiilor Microsoft Dynamics se numara AX Perpetuum, SAB Miller, Banca Transilvania, EVW Holding si Routier European Transport.

In plus, compania este si partener Oracle, avand proiecte atat in zona sectorului public, precum cele implementate la Arhivele Nationale, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Metrorex sau Banca Nationala a Romaniei, dar si in sectorul privat, precum proiectele dezvoltate pentru companiile Mega Image, Gedeon Richter, Leonardo, Aegon sau OMV.