Tim Berners-Lee, cel care a creat WWW-ul la CERN acum peste 20 de ani, se arata ingrozit de cat departe au mers agentiile de securitate NSA si GCHQ cu activitatile de supraveghere pe internet, adaugand ca lumea isi va pierde increderea in internet ca spatiu liber si sigur de interactiune, scrie The Guardian. El mai spune ca astfel de actiuni reprezinta o tradare fata de industria de tehnologie si slabesc mijloacele de criptare atat de greu puse la punct.

Sir Tim Berners-Lee spune ca a anticipat o buna parte dintre cele dezvaluite de Edward Snowden legat de activitatile agentiilor de securitate. insa admite ca nu s-ar fi asteptat ca lucrurile sa mearga atat de departe. El spune insa ca dezvaluirile sunt in interesul publicului si astfel de oameni sunt necesari in societate.

El considera "prostesc" efortul de a "sparge" mijloacele de criptare online de catre agentii precum NSA sau GCHQ si se arata "ingrozit" de cat de mare este efortul facut pentru a monitoriza tot.

"Avem nevoie de agentii de securitate puternice pentru a combate criminalitatea online, insa orice agentie puternica trebuie sa tina cont de un sistem stil "checks and balances". Recentele dezvaluiri arata ca actualul sistem a esuat", spune Berners Lee, care face referire la un concept de echilibru in care o anumita organizatie e impiedicata sa devina prea puternica si trebuie sa se supuna unor verificari care sa nu permita abuzuri.

Concluzia lui este ca trebuie sa se tina o dezbatere publica sincera si completa pe acest subiect care risca sa loveasca in credibilitatea internetului ca spatiu liber si sigur de exprimare si interactiune.