​Twitter a intrat pe bursa, iar in prima zi completa de tranzactionare actiunile au crescut cu peste 70% fata de valoarea stabilita la IPO. Pana acum lucrurile merg bine, iar asta se intampla din mai multe motive, fiindca Twitter "si-a luat notite" din problemele pe care Facebook le-a avut cu actiunile. Twitter a ales alti consultanti, o alta bursa si o alta perioada de listare, iar acum compania asteapta roadele.

Facebook s-a listat in mai 2012, pretul din IPO a fost de 38 dolari/actiune, insa in lunile ce au urmat scaderile au fost dure, pana la mai putin de 18 dolari/actiune. Lucrurile si-au mai revenit si recent valoarea unei actiuni a atins recordul de peste 50 dolari, insa asta s-a intamplat abia dupa 17 luni.

Twitter spera sa nu pateasca asta si a ales sa fie mai prudent, initial a spus ca pretul pentru IPO ar fi putut fi chiar de sub 20 dolari/actiune, apoi a ridicat miza la 23-25, pentru ca pretul stabilit sa fie 26 dolari, oricum mai mic decat cel asteptat de analisti.

Apoi, Twitter a ales sa se listeze la NYSE New York Stock Exchange) si nu la Nasdaq cum au facut alte companii celebre din tehnologie. Facebook a avut probleme in primele zile de dupa listare si cu sistemele informatice de tranzactionare de la Nasdaq, iar NYSE a parut o alegere mai sigura pentru Twitter.

Apoi Twitter a ales Goldman Sachs pentru consultanta si nu Morgan Stanley cum a facut Facebook, o alta diferenta tinand si de perioada in care companiile au ales sa se listeze. Mai exact, Facebook a ales luna mai si a nimerit intr-o perioada de declin a pietelor financiare, in timp ce Twitter a ales noiembrie care in general e o luna in care in general cotatia actiunilor creste.

Exista si avantajul cronologic pana la urma, fiindca Twitter a urmarit cu atentie ce s-a intamplat cu Facebook si a putut sa adopte o strategie diferita avand un precedent atat de interesant. Si pasii facuti spre listare au fost mai discreti, discutiile cu Goldman Sachs au inceput in mai, iar in august anuntul ca IPO-ul e foarte aproape a venit ca o surpriza pentru multi.

Surse: Reuters, Yahoo! Finance.