​Retailerul Amazon testeaza mici aeronave fara pilot pe care le va folosi la livrarile de produse, pe distante mici, a anuntat compania care a prezentat si un scurt film cu serviciul numit Prime Air. Micile avioane ar putea duce pachete de maxim 2,3 kg, insa pentru moment doar dronele agentiilor guvernamentale au voie in spatiul aerian american, cele civile urmand a primi aprobare probabil peste doi ani, scrie BBC.

Amazon Prime AirFoto: Amazon

Jeff Bezos, seful companiei, spune ca, desi pare o idee SF, tehnologia este prezenta, si prin micile drone comenzile pot fi onorate chiar la jumatate de ora de la inregistrare. Dronele pot duce maxim 2,3 kg, insa doar o cincime dintre pachetele trimsie prin Amazon sunt mai grele.

Bezos spune ca vor trece probabil patru-cinci ani pana cand serviciul Prime Air va fi disponibil, deoarece si regulamentele trebuie sa se schimbe pentru a da voie dronelor apartinand unor organizatii civile.

US Federal Aviation Administration (FAA) a dat 1.400 de autorizatii pentru drone ale armatei si politiei in ultimii ani, iar in 2015 e de asteptat ca si dronele civile sa fie autorizate. In Europa e de asteptat ca lucrul sa se intample in 2016.

Bezos este vazut ca un vizionar al industriei IT, transformand Amazon dintr-un simplu retailer de carti, intr-un gigant cu vanzari de peste 60 miliarde dolari/an.

Totusi, multi au criticat ideea cu dronele, avertizand ca s-ar putea intampla accidente daca apar defectiuni la motorul dronei sau daca apar erori de GPS. Cu siguranta insa ca numaruld e astfel de livrari va fi redus la icneput, iar anuntul se vrea a fi si o lovitura de imagine.