Traditionala sarbatoare a cumparaturilor a inceput in SUA inca de joi seara, iar incidentele nu au lipsit, cele mai grave fiind impuscaturi, injunghieri si batai in magazine si in parcari. In aceste conditii, exista organizatii care spun ca Black Friday ar trebui boicotat, fiindca prea multa lume isi risca viata in inghesuiala creata de goana dupa reduceri.

Black Friday violentFoto: Captura YouTube

E normal sa apara incidente cand peste 100 de milioane de oameni ies la shoppinmg, iar in cateva cazuri lucrurile au devenit grave. Este clar ca la vederea reducerilor, oamenii isi pierd mintile si ies la iveala comportamente incredibile.

In Chicago un politist a impuscat un cumparator care furase din magazin si ducea pe capota masinii un alt ofiter de politie.

In Las Vegas un cumparator s-a trezit cu pistolul la tampla, un hot dorind sa-i ia televizorul pe care abia il achizitionase. Omul a fost impuscat in picior cand a incercat sa opuna rezistenta hotului. In California un politist s-a ales cu cateva coaste rupte cand incerca sa desparta cativa cumparatori care s-au luat la bataie la coada, in timp ce la Wallmart oamenii s-au impins pentru prosoape ieftine, dupa ce mai multi clienti au scris pe Twitter ca au cumparat astfel de prosoape si si-au indemnat cunoscutii sa nu rateze promotia.

Un tanar de 23 de ani a fost arestat in New Jersey dupa ce ar fi atacat un politist ca parte a unei dispute legate de un televizor. Tanarul a fost imobilizat cu ajutorul unui spray cu piper.

In statul Virginia, un cumparator a fost injunghiat dupa o cearta care a degenerat in parcarea unui centru comercial, iar scenele de haos au fost des intalnite, in ciuda faptului ca retailerii au suplimentat numarul de oameni de ordine.

O controversa a starnit si faptul ca mai multe magazine ca niciodata au deschis de joi seara, de Ziua Recunostintei, moment care in mod traditional trebuie petrecut in familie. Tocmai de aceea, o serie de asociatii sustin un boicot pe scara larga al Black Friday in anii viitori pentru ca angajatii sa poata si ei sa stea cu familia de Ziua Recunostiintei si mai ales pentru ca shoppingul irational sa fie limitat.

Din cauza batalilor de Black Friday in ultimii cinci ani au fost 46 de raniti si cinci morti in SUA.

Campaniile pentru "Buy Nothing Day" sunt interesante, insa e greu de crezut ca vor avea efect.