Teamnet, companie care pana in 2011 a facut parte din grupul Asesoft al lui Sebastian Ghita, spune ca a proiectat si produs 20 de avioane fara pilot care sunt utilizate in diverse proiecte, intentiile fiind ca productia sa se majoreze cu 30% de la an la an, pe fondul discutiilor cu institutiile publice, a spus seful companiei, Bogdan Padiu. Teamnet, care si-a prezentat miercuri noua identitate de brand, a avut afaceri de 52 milioane euro anul trecut, tinteste 100 milioane euro in 2016 si numarul de angajati este de 600 in prezent.

Avionul fara pilot Hirrus UAVFoto: TeamNet

Grupul Teamnet este format din patru companii: integratorul de servicii IT, o companie medicala, una de automatizare si una de "cloud computing" (Ymens), iar 80% din cifra de afaceri este realizata in sectorul public unde compania a castigat contracte legate de sistemul national integrat de vize, o parte a proiectului 112 si software pentru scenarii de dezastre.

Compania Teamnet si-a propus sa deschida birouri in alte 12 tari in urmatorii cinci ani, acum fiind prezenta in Belgia, Moldova, Serbia si Turcia. printre statele vizate numarandu-se Polonia, Rusia si Italia. Ca si pondere, compania vrea sa ajunga sa realizeze 30% din afaceri cu sectorul privat, fata de ponderea de 20% de acum.

Compania face acum doar putin peste 10% din cifra de afaceri in afara tarii, insa vrea sa ajunga la 40% in cinci ani.

Dintre toate proiectele derulate de Teamnet, unul dintre cele mai interesante se refera la dezvoltarea de UAV-uri, aeronave fara pilot, asa-numite "drone".

Teamnet lucreaza de trei ani la construirea unor avioane fara plilot, e chipa de 40 de oameni a participat la proiect, primele teste de zbor au fost facute in 2012, iar anul acesta au fost construite 20 de aparate de serie care deja sunt folosite in proiecte precum Eye in The Sky cu aplicatii de cercetare in hidrologie. Un alt proiect se refera la energia din liniile de inalta tensiune si detectarea problemelor din linii, iar la anul sunt mai multe planuri.

Bogdan Padiu

Bogdan Padiu

Foto: TeamNet

"Pana in momentul de fata au fost doar beneficiari privati, insa avem mai multe oferte depuse si la institutii publice si cred ca in cursul lui 2014 se vor putea concretiza (...) Ar putea sa faca spre exemplu cadastru, pot sa le foloseasca in agricultura pentru a monitoriza terenurile sau a irigatiile, pot fi folosite pentru cartogarfierea padurilor, dar si in domeniul situatiilor de urgenta", spune Padiu.

Pentru un astfel de aparat costul este de ordinul zecilor de mi de euro, anul acesta au fost construite 20 de unitati, iar pentru anii urmatori productia ar trebui sa creasca cu 30% anual

"E un domeniu care poate sa explodeze oricand, e ca si internetul, e greu de prevazut ce se va intampla", spune seful Teamnet. Aparatele sunt inchiriate cu ora clientilor si sunt controlate de doi operatori ai companiei "Sistemul este foarte performant si nu poate fi utilizat de amatori (...) Persoanele care il opereaza trebuie sa fie foarte bine pregatite. In pretul sistemului avem si componenta de avion si pe cea de senzoristica si componenta de statie de comanda si comunicatii", spune seful companiei.

Aparatele au o autonomie de aproximativ trei ore, pot atinge viteze de peste 110 km/h si pot fi utilizate in activitati agricole, dar si pentru cautarea persoanelor izolate la inundatii. Aeronava are o anvergura a aripilor de 2,3 metri, iar masa la decolare este de 7 kg.

Teamnet si-a prezentat noua identitate de marca, procesul incepand anul acesta si urmand sa fie finalizat in 2014, cu o investitie totala de un milion de euro.

Infografic cu istoria companiei

Infografic cu istoria companiei

Foto: TeamNet

Teamnet vizeaza extinderea la nivel geografic in regiunile Europa Centrala si de Est, precum si in Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In prezent, grupul numara patru birouri locale, la Bucuresti, Iasi, Galati si Bistrita, si patru internationale. Teamnet deruleaza proiecte in alte 10 tari din regiune, iar in urmatorii cinci ani va deschide inca 12 birouri regionale.

Compania spune ca se va concentra pe industrii precum energie si utilitati si financiar-bancara si, odata cu relansarea investitiilor in IT ale sectorului privat, Teamnet isi propune sa genereze peste 30% din cifra de afaceri din proiecte cu companii private in decurs de cinci ani. Grupul are in plan extinderea echipei, de la peste 600 de angajati in prezent la 750 in 2014.

Despre actionarii teamnet puteti citi aici.