Tribunalul Uniunii Europene a admis achizitionarea operatorului de comunicatii pe internet Skype de catre compania de softweare Microsoft, considerand ca fuziunea nu restrictioneaza concurenta nici pe piata comunicatiilor video public larg, nici pe cea a comunicatiilor profesionale din UE, a informat miercuri instanta.

Microsoft da 8,5 miliarde dolari pentru SkypeFoto: Reuters

Justitia europeana a respins astfel, in totalitate, actiunea formulata de compania americana Cisco si de italienii de la Messagenet care au reclamat ca achizitia facuta de Microsoft reprezinta o concentrare pe piata care ar aduce atingere in mod semnificativ mediului concurential in UE.

Tribunalul retine ca achizitionarea Skype permite Microsoft sa detina o cota cuprinsa intre 80 si 90% dintr-un segment al comunicatiilor public larg, care corespunde comunicatiilor video efectuate prin intermediul PC-urilor care functioneaza cu Windows.

Cu toate acestea, instanta europeana a stabilit ca sistemul de operare dezvoltat de Microsoft, cotele de piata, precum si gradul de concentrare ridicate pe acest segment al pietei "nu indica o putere de piata care permite Microsoft sa aduca atingere in mod semnificativ concurentei efective pe piata interna".

Cisco si Messagenet au sesizat inca din anul 2011 Comisia Europeana cu privire la o presupusa incalcare a regulilor concurentiale prin achizitia Skype de catre Microsoft, insa CE a admis fuziunea.

Dosarul a ajuns astfel la Tribunalul UE. Impotriva deciziei Tribunalului se poate declara recurs la Curtea de Justitie a UE, numai pentru motive de drept, in termen de doua luni de la comunicarea acesteia.

In mai 2011, Microsoft a anuntat ca a cumparat Skype pentru 8,5 miliarde de dolari.