​​Internetul este noul loc de joaca al copiilor si adolescentilor. Retelele de socializare, site-urile educative si cele video ocupa mare parte din timpul petrecut on-line. „Netul“ are insa si o zona rau famata in care tinerii au nevoie de supraveghere. Care sunt optiunile unui parinte care vrea sa-si tina copilul departe de partea intunecata a Internetului?

Copiii si adolescentii au nevoie de protectie in mediul onlineFoto: Smile Media

I se spune generic „lume virtuala“, „mediu cibernetic“, „spatiu digital“ ca si cum Internetul ar fi complet separat de… realitate. Dar daca online-ul ofera beneficii cat se poate reale in off-line, atunci si partile sale negative trebuie luate in serios, mai ales cand vorbim de copii si adolescenti.Internetul e spatiul de joaca perfect, iar noile generatii stiu sa profite din plin de asta. Anumite comportamente on-line sunt departe de a fi sigure insa, iar parintii trebuie sa stie cum pot sa controleze comportamentul on-line al celor mici.

Comportamentul copiilor si adolescentilor on-line

7 sfaturi de securitate pentru protejarea copiilor in mediul online:

1. Dincolo de interdictii dure, cel mai simplu mod de a fi atent la comportamentul online e supravegherea monitorului. Amplasati calculatorul familiei intr-un loc de unde puteti vedea ce se intampla pe ecran.

2. Programul. Stabiliti reguli clare cand vine vorba de folosirea calculatorului, tabletei si a telefonului de catre copii : timp petrecut, expunerea pericolelor online, diferenta dintre activitatile scolare si cele recreative (online sau offline). Petrecerea unui numar prea mare de ore pe Internet poate duce la dependenta fata de calculator.

3. Daca utilizati acelasi computer, creati un cont de utilizator special pentru copilul dumneavoastra. Astfel veti putea stabili aplicatiile la care are acces, veti putea bloca site-urile daunatoare si, in general, veti putea crea un „ecosistem digital“ prietenos cu cei mici.

4. Mailuri si mesaje. Sfatuiti-va copiii sa nu raspunda la mesaje spam, la hartuiri de tip cyber-bullying sau mesaje cu continut obscen sau agresiv. Dincolo de agresiunea mesajelor, ele pot contine virusi sau aplicatii daunatoare.

5. Atunci cand credeti ca cei mici au ajuns la varsta potrivita pentru a avea un profil pe retele sociale, ajutati-i sa isi seteze optiunile de securitate. Incurajati-i sa limiteze numarul de informatii publicate online si sa nu accepte prietenia unor oameni pe care nu ii cunosc si in viata de zi cu zi.

6. Sfatuiti-i pe copii sa fie atenti cand se joaca pe telefon sau tableta si sa aiba grija la aplicatiile instalate. Unele jocuri aparent inofensive contin reclame agresive (adware) si virusi capabili sa trimita mesaje la numere cu supra-taxa si sa acceseze informatii confidentiale stocate in telefon.

7. O aplicatie de control parental va usureaza mult munca de parinte. Automatizarea poate fi o solutie pentru controlarea activitatii on-line a tinerilor. Controlul parental include facilitati de recunoastere a site-urilor pentru adulti, precum si a celor care contin violenta, rasism etc., cu ajutorul unui proces rafinat de „blacklisting“ (selectie a site-urilor daunatoare). In functie de varsta copiilor, parintii pot bloca paginile web folosind filtre speciale.

Site-urile sunt scanate si clasificate in mai multe categorii, iar cele periculoase sunt blocate in mod automat. Setarea accesului la anumite categorii este flexibila si poate fi modificata si de parinti. De exemplu, la varsta de 5 ani copilul nu are voie sa acceseze categoria “news”, dar de la 14 ani li se poate permite accesul.

Sursa pictograme:Tema - Jaclyne Ooi // Joystick - Michael Rowe // Mesagerie - Ben Hsu // Lenjerie - Proletkult Graphik // Video - Dominic Whittle //The Noun Project