Un sloven care a creat un virus folosit de hackeri pentru a contamina milioane de computere din intreaga lume a fost condamnat la 58 de luni de inchisoare de un tribunal din tara sa, anunta AFP.

Matjaz Skorjanc este acuzat ca s-a aflat la originea retelei "Mariposa Botnet".

Acesta a recunoscut ca este vinovat pentru "crearea unui program de piratare informatica care permite penetrarea in sistemele de informatii si comiterea, in acest fel, a unor infractiuni, printre care spalarea de bani", a afirmat tribunalul regional din Maribor.

Acesta a fost condamnat si la o amenda de 3.000 de euro precum si la confiscarea apartamentului si a masinii pe care si le cumparase cu banii obtinuti de la o organizatie criminala spaniola in schimbul achizitionarii acestui virus si pentru update-uri succesive, incepand cu 2008.

Skorjanc, fost student de medicina cu 'numele de razboi' "Iserdo", astazi in varsta de 27 de ani, a fost arestat in 2010 in urma unei anchete de doi ani conduse de FBI-ul american si de politiile spaniola si slovena.

Dupa arestarea sa, FBI a estimat ca reteaua "Mariposa" (fluture) a infectat intre opt si 20 de milioane de computere din intreaga lume, apartinand unor persoane fizice, societati, universitati, banci si administratii publice.

Aceasta retea de "computere zombie" a fost conceputa pentru a permite furtul de informatii legate de carduri bancare, parole pentru operatiuni bancare online sau conturi personale la site-uri de socializare...

De asemenea, a fost folosita pentru a raspandi virusi si pentru a lansa atacuri impotriva serverelor supraincarcate de milioane de solicitari provenite de la computerele infestate.

Atat procurorul, care ceruse o pedeapsa de sapte ani si jumatate de inchisoare, cat si apararea, care neaga vina clientului sau, au anuntat ca vor face apel.