Overstock.com, companie cu 1.300 de angajati si afaceri de peste 1,1 miliarde dolari/an, devine primul mare retailer online care accepta plati in moneda virtuala Bitcoin despre care s-a vorbit enorm in ultimele luni. Seful Overstock.com spune ca Bitcoin este ideala pentru mediul online si e convins ca si alti retaileri o vor accepta, scrie The Telegraph. Multi spun insa ca Bitcoin e volatila si se preteaza la ilegalitati.

Overstock, cunoscuta pe plan international sub numele O.co, a fost infiintata in 1997 in statul american Utah si comercializeaza diverse produse, de la paturi si bijuterii, pana la electronice si articole auto. Din 10 ianuarie accepta ca modalitate de plata si moneda virtuala Bitcoin, pe langa clasicele Visa, MasterCard si PayPal.

Overstock lucreaza cu procesatorul de plati Coinbase si practic nu va stoca Bitcoin, ci Inainte de fiecare plata facuta de client, Coinbase stabileste o rata de schimb si converteste instant Bitcoin-ul cumparatorului in dolari, transferand apoi dolarii catre Overstock.

Patrick Byrne, sef al Overstock, spune ca Bitcoin e ideala pentru tranzactii online fiindca nu exista comisioane, iar moneda virtuala este cunoscuta si populara pe plan international. El e convins ca si alti retaileri mari o vor accepta.

Bitcoin nu se supune unei banci centrale, nu e sub influenta unor guverne rauvoitoare, iar acest lucru este foarte aractiv pentru oameni ca mine care cred in influenta limitata a guvernului, spune seful Overstock.com.

Insa tocmai aceasta lipsa de control face insa ca Bitccoin sa fie folosita in multe activitati ilegale, avertizeaza autoritatile financiare din mai multe tari. In plus, valoarea Bitcoin a variat mult si multi nu cred ca o moneda atat de instabila poate fi o investitie serioasa pe termen lung.