​Google a anuntat ca va cumpara cu 3,2 miliarde dolari compania Nest care vinde termostate inteligente si alarme de incendiu "smart". Nest Labs a fost fondata acum trei ani de Tony Fadell, "parintele iPod-ului" care a convins peste 100 de fosti angajati Apple sa i se alature. Google va folosi experienta Nest pentru a construi terminale prin care casa se poate conecta la internet si utilitatile vor fi controlate de la distanta, insa marea ingrijorare este ca Google va sti si mai multe despre noi toti, inclusiv cat curent consumam si cat timp stam acasa.

Google face un pas mare spre casa conectata a viitoruluiFoto: Nest Labs

Nest Labs are sediul in Palo Alto California si e cunoscuta pentru termostatul "smart" care dispune de senzori de lumina, umiditate si temperatura pentru a-si a seama daca cineva este in casa, putand regla temperatura si diversi factori in functie de acest lucru.

Nest vinde si alarme de incendiu inteligente, insa ideea din spatele tranzactiei Google tine de posibilitatea de a dezvolta tot mai multe aplicatii pentru casa conectata la internet in care utilitatile pot fi controlate de la distanta.

Tony Fadell

Tony Fadell

Foto: Nest Labs

Nest Labs este atractiva si fiindca a fost infiintata in 2010 de Tony Fadell, un cunoscut specialist supranumit "parintele iPod-ului" datorita implicarii in dezvoltarea popularului player. Fadell a adunat mai multi oameni de la Apple in jurul sau si calcule facute de Linkedin arata ca 100 dintre cei 300 de angajati ai Nest au lucrat la Apple. Desi termostatul nu e in general un produs atragator, cel de la Nest are un design foarte reusit ce aminteste de frumusetea si simplitatea produselor Apple.

Google va plati 3,2 miliarde pentru Nest, aceasta fiind a doua cea mai mare tranzactie din istoria compania, dupa cele 12 miliarde platite pentru Motorola Mobility.

Tranzactia a starnit insa ingrijorare din cauza posibilelor incalcari ale intimitatii, fiindca Google, care agrega masiv informatii despre sute de milioane de utilizatori ai internet-ului, ar avea acces si la date despre consumul de energie si ar stii in timp real daca esti acasa sau nu.

Totusi, seful Nest a spus ca Google trateaza cu maxima seriozitate chestiunile de confidentialitate, astfel ca nu va risca sa supere userii.