National Security Agency a mers mult mai departe decat s-ar fi crezut cu tehnicile de spionaj, reusind sa monitorizeze chiar si computere care nu sunt conectate la internet, tintele fiind armatele din China si Rusia, dar si diversi reprezentanti ai tarilor arabe, se arata in cele mai noi dezvaluiri ale lui Edward Snowden publicate in The New York Times. S-au folosit stick-uri USB si placute cu circuite integrate ce comunica prin unde radio cu mici relee ale NSA de marimea unei serviete, iar numarul calculatoarelor monitorizate trece de 100.000.

Schema monitorizariiFoto: Captura New York Times

NSA a spionat in trecut mai ales infiltrandu-se in retelele de computere, insa mai nou s-a aflat ca foloseste o tehnologie prin care vedea tot ce se intampla si pe computere care, din motive de siguranta, nu sunt conectate la internet, ci fac parte din retele interne ale unor organizatii importante.

Tehnologia, arata noile dezvaluiri, este folosita de NSA din 2008 si consta in punerea pe computerele-tinta a unor stick-uri USB sau unor mici placute cu circuite integrate ce pot apoi transmite date catre mici statii intermediare (relay stations) ale NSA care sunt de marimea unei serviete si pot fi situate la distante sigure, de maxim 13 km fata de computerele vizate.

Stick-urile si placutele cu circuite integrate au fost puse pe computere, fie de persoane care erau in complicitate cu NSA si ajungeau macar pentru scurt timp la PC-uri, fie erau inserate chiar de de producator. Marele avantaj al tehnologiei este ca transmite date si de pe computere care, tocmai pentru a se mentine siguranta, nu sunt conectate la internet si par 100% de neatacat.

USB-urile si placutele cu circuite au transmitatoare care comunica prin unde radio cu statia de tip releu aflata la maxim 13 km. Interesant e ca aceasta statie de marimea unei serviete poate trimite catre computer programe malware, astfel ca vorbim nu doar de colectare de informatii, ci si de initierea unui atac, daca se doreste. In plus, tehnologia permite si monitorizarea smartphone-urilor, dar si a unor retele extinse de servere.

Tintele programului cu nume de cod Quantum, au fost diverse, insa in lista sunt si computere detinute de Armata Chineza care a fost acuzata in mod repetat de SUA ca a condus atacuri prin care a furat secrete tehnologice de la companii americane si de la Armata SUA. Si fortele militare ruse au fost monitorizate.

Tehnicile au fost folosite si pentru a monitoriza computere ale armatei mexicane, ale cartelurilor de droguri, dar si in institutii comerciale ale UE. Programul s-a indreptat si catre Arabia Saudita, India si Pakistan, tari pe care SUA le considera oficial ca aliati impotriva terorismului.

Un expert in securitate citat de New York Times spune ca noutatea tine de faptul ca NSA a ajuns la computere unde nimeni nu a mai avut acces atat de larg vreodata. In plus, chiar daca tehnicile folosite sunt prezente de mult timp in bransa, modul in care au fost combinate lucruri precum inserrrea de software plus folosirea undelor radio, este cu adevarat special.

Documentele lui Snowden arata ca SUA ar fi instalat si doua centre de date in China pentru a face monitorizarea.