Date legate de peste 100 de milioane de carduri bancare si conturi ale cetatenilor sud-coreeni au fost furate de un angajat al Biroului de Credit care a pus in mai multe etape aceste informatii pe hard-disc-uri portabile si apoi le-a vandut, scrie Reuters care spune ca vorbim de cel mai mare furt de date din istoria unei tari unde incidente similare s-au intamplat des in ultimii ani. Printre informatiile confidentiale obtinute se numara pana si cele despre presedintele tarii si despre secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

Politia a arestat un angajat al Biroului de Credit din Coreea de Sud (KCB), societatea care evalueaza capacitatea personelor fizice de a rambursa creditele. Acest angajat a actionat in mai multe randuri anul trecut si a furat date bancare confidentiale despre 20 de milioane de coreeni, adica jumatate din populatia tarii. Deoarece fiecare cetatean detine in medie patru carduri bancare si au fost obtinute si date despre diverse conturi, in total este vorba de 105,8 milioane de conturi gestionate de trei societati: KB Kookmin Card Co Ltd, Lotte Card Co Ltd si NH Nonghyup Card.

Angajatul a pus datele pe un hard-disc portabil anul trecut, in mai multe etape.

Tehnicianul care a furat informatii in februarie, iunie si decembrie lucra pentru crearea unor carduri bancare ce nu puteau fi falsificate si a profitat din plin de faptul ca munca ii dadea acces la o multime de informatii. Se pare ca el a vandut o parte dintre informatii catre un broker si catre o companie de marketing telefonic ai carei directori au fost arestati la inceputul lunii.

Acum, sute de utilizatori au deschis actiuni in justitie, suparati ca intr-o tara in care aproape totul se plateste cu carduri de credit, s-a putut intampla ceva atat de grav.

In 2012 sud-coreenii au cheltuit 424 miliarde dolari cu cardul, aceste plati reprezentand 66% din consumul privat al intregii tari.

Furturile masive de date nu sunt o noutate in Coreea de Sud. In 2011 au aparut date despre conturile a 35 de milioane de utilizatori ai retelei sociale Cyworld, iar in 2012 doi hackeri au fost arestati pentru ca au obtinut detalii despre 8,7 milioane de utilizatori ai retelei KT Mobile.