Un tribunal din Slovenia a respins cererea SUA de extradare a hackerului roman Victor Faur care in perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006 a accesat fara drept sistemele informatice apartinand NASA, US Navy si US Department of Energy, scrie Reuters. Tribunalul a motivat ca Faur a fost deja judecat si condamnat in Romania.

Aradeanul Victor Faur, judecat pentru patrunderea ilegala in sistemele informatice ale unor institutii guvernamentale americane fusese condamnat in 2008 in prima instanta, la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare si la plata unor despagubiri in valoare de aproximativ 240.000 dolari.

Faur a fost retinut in octombrie 2013 in Slovenia pe baza unui mandat international de arestare emis de Statele Unite, spune agentia slovena de presa STA. Romanul fusese condamnat in SUA acum opt ani.

Patrunderea ilegala in sistemele NASA si US Navy intre 2004 si 2006 au adus pagube de 1,5 milioane dolari acestor agentii, se spunea in documentele acuzarii.

Un tribunal din orasul sloven Murska Sobota a precizat ca Faur a fost deja condamnat la inchisoare cu suspendare si i s-a impus sa plateasca 240.000 dolari, astfel ca nu trebuie extradat. Daca o instanta superioara va confirma decizia, Faur va fi eliberat din arest.

In timpul procesului din Romania, Faur a spus ca a atacat sistemele doar pentru a dovedi ca sunt vulnerabile si a spus ca nu a vrut sa faca niciun rau.