Compania romaneasca Evolio a lansat tableta X8 Fusion care poate fi folosita si pe post de laptop mic daca este cuplata la tastatura din aluminiu. Tableta convertibila ruleaza Android 4.2, cantareste 300 de grame si va dispune in curand si de versiune cu 16 GB stocare. In Romania se vor vinde in total un milion de tablete din toate marcile, estimeaza seful companiei, Liviu Nistoran. Anul trecut s-au vandut circa 600.000 din care aproape 90.000 au fost Evolio.

Tableta convertibila Evolio X8 FusionFoto: Hotnews

Compania a lansat X8 Fusion, tableta convertibila Quad-Core cu ecran de 7,85 inch, procesor RockChip de 1,4 Ghz, 1 GB de RAM si 8 GB stocare, luna viitoare urmand sa fie disponibila si versiunea cu 16 GB. Compania spune ca tableta de 300 de grame este una dintre cele mai subtiri din piata (6,8 mm), iar autonomia promisa este de sase ore.

Tableta are camera de 0,3 MP pe fata si de 2 MP pe spate, iar ca amanunt interesant, in versiunea standard este inclusa si o licenta Norton Mobile Security. Versiunea fara tastatura din aluminiu costa 649 lei, cea cu tastatura este 749 lei, iar varianta de 16 GB va costa peste 800 lei.

Liviu Nistoran, seful companiei, spune ca Evolio a vandut aproape 90.000 de tablete anul tercut si va trece de 120.000 anul acesta. Ca si noutati, se lucreaza la doua noi smartphone-uri si va fi lansat si un phablet (dispozitiv plasat intre smartphone si tableta).

Intrebat care e rata de retur la tablete, Nistoran a spus ca este sub 1%, adaugand ca Evolio testeaza indelung produsele pentru a fi prezente cat mai putine bug-uri dupa lansare. "De aceea lansam uneori mai tarziu produsele, fiindca le testam intens. Sunt mai scumpe, insa asta se intampla fiindca lucram cu producatori mari. (...) Rata de retur in service este undeva pe la 1% sau mai mica"

Evolio a avut o cifra de afaceri de peste 5,5 milioane euro anul trecut, iar estimarile pentru anul in curs arata peste opt milioane euro. Seful companiei spune ca, din cauza faptului ca sunt greu de obtinut creditele, exista probleme de finantare si de aceea nu pot fi constituite stocuri mari. Ca si exemplu, stocul initial de 2.000 de unitati pentru smartphone-ul Happy s-a epuizat in doua luni.

Evolio vinde in Marea Britanie si Germania si s-ar extinde si pe pietele din jur daca nu ar fi atat de greu de obtinut finantare.

Liviu Nistoran spune ca anul trecut s-au vandut aproape 600.000 de tablete din toate marcile in tara, din care jumatate au fost brand-uri romanesti, insa inca din trimestrul trei s-a observat o incetinire a cresterii, astfel ca piata nu va mai avea un avans de peste 100%, ci undeva in jurul a 50%.