Guvernul Federatiei Ruse desfasoara campanii de spionaj informatic ce vizeaza sute de companii din Europa, SUA si Asia, arata un raport al companiei de securitate CrowdStrike care include si Romania in lista tarilor vizate. Directorul de tehnologie al companiei a spus pentru Reuters ca pana acum China era aratata cu degetul pentru cyber-spionaj, insa Rusia copiaza pas cu pas reteta chineza pentru a obtine castiguri economice substantiale. Tintele sunt mai ales din domeniul energetic.

Tintele gruparii ruse Energetic BearFoto: CrowdStrike

CrowdStrike a publicat un raport despre spionajul informatic international si un capitol este dedicat gruparii de hackeri Energetic Bear care, spune compania americana, ar fi sustinuta de Moscova. Activitatile gruparii au fost atent urmarite in ultimii doi ani si tintele, dar si indicatorii tehnici, arata clar ca statul rus sustine totul. Directorul tehnic al companiei americane, Dmitri Alperovitch, spune ca e sigur de acest lucru si adauga ca tintele sunt din domenii precum energie, aparare, tehnologie si agentii guvernamantale.

Cele mai multe victime ale campaniei de cyber-spionaj sunt in SUA, Spania, Japonia, Franta si Polonia, iar in lista de 10 tari este inclusa si Romania.

"Atacurile nu au un scop politic, ci economic "Au fost motivate de dorinta guvernului Federatiei Ruse de a ajuta industria sa ramana competitive in domenii de importanta nationala", spune reprezentantul CrowdStrike.

China a fost in ultimii ani aratata cu degetul pentru spionarea statelor occidentale, insa acum e prima oara cand numele Rusiei e legat de o astfel de campanie intruziva.

Guvernele au folosit inca de acum trei decenii retele informatice pentru a se spiona reciproc, insa numai in ultima decada cateva state au ales sa demareze actiuni extinse pentru a colecta date cu care sa-si promoveze interesele economice nationale, spune Alperovitch care este rus de origine si locuieste in Washington, D.C.

Despre gruparea Energetic Bear reprezentantul companiei spune ca acestia "copiaza pas cu pas modelul chinezesc. Spionajul informatic este foarte lucrativ cand e vorba de beneficiile economice pe care le poate obtine o natiune".

Raportul mai descrie activitati de spionaj desfasurate de grupari din China, Coreea de Nord, Iran si Siria.