Facebook va intra intr-un declin dur care va duce la piederea a 80% dintre utilizatori intre 2015 si 2017, arata un studiu al Princeton University care compara involutia cu o boala infectioasa care se raspandeste rapid si dispare apoi brusc, relateaza The Guardian. Studiul trebuie insa privit cu scepticism, mai ales ca scaderea estimata este prea severa, iar autorii folosesc formule matematice care s-ar putea nu se potriveasca bine in domeniul retelelor sociale.

Comparand dinamica adoptiei si abandonului in domeniul retelelor sociale cu dinamicile ce guverneaza raspandirea unei molime, specialistii de la Princeton University din SUA estimeaza o scadere drastica a popularitatii Facebook care, daca facem un calcul, ar putea ajunge sa aiba cu 800 de milioane de useri mai putin in trei ani...

"Ideile, precum bolile, se raspandesc in mod infectios intre oameni si apoi ajung sa dispara, astfel ca pot fi cu succes comparate cu modele epidemiologice", spun autorii studiului.

"Ideile se raspandesc prin contact comunicational intre oameni care-si impartasesc aceste idei. Promotorii ideilor isi pierd interesul pana la urma si nu le mai sustin, ceea ce e ca si cand ar capata imunitate fata de respectivele idei", continua cercetatorii comparatia dintre epidemii si idei.

Ei au folosit reteaua MySpace ca exemplu de adoptie si abandon in care o retea sociala se comporta precum o epidemie. MySpace a fost fondata in 2003, si-a atins maximul de popularitate in 2008 (cu 75,9 milioane useri), iar apoi a inceput declinul care a dus-o in obscuritate trei ani mai tarziu.

Declinul Facebook a inceput in 2013 cand o parte din publicul tanar a inceput sa-si piarda interesul pentru retea, spun cei de la Princeton.

Totusi, studiul trebuie privit cu scepticism. Nu este primul care prezice moartea Facebook si este facut de departamentele mecanica si inginerie aerospatiala, avand la baza un model matematic ce ar putea sa nu se potriveasca total cu dinamica retelelor sociale...