Lenovo Group, cel mai mare producator de PC-uri, va cumpara cu 2,3 miliarde dolari divizia de servere low-end a IBM, suma fiind cea mai mare pe care o companie chineza de IT o va plati pentru o achizitie. Lenovo a devenit cunoscuta in 2005 cand a preluat cu 1,75 miliarde dolari divizia de PC-uri ThinkPad a IBM. Anul trecut compania chineza a devenit numarul unu mondial pe piata PC-urilor, cu vanzari de peste 53 milioane unitati. In total, 7.500 de angajati IBM vor trece la Lenovo.

IBM vrea de ceva timp sa vanda divizia si a discutat cu mai multe companii printre care Fujitsu si Dell. Si cu Lenovo au fost discutii, dar s-au intrerupt pentru ca grupurile nu s-au inteles la pret.

Divizia cumparata de Lenovo produce servere low-end (de intrare in gama) x86, mai ieftine si mai putin puternice decat serverele cu care IBM are marje de profit mult mai mari. IBM a spus de ceva timp ca se va concentra pe diviziile unde profitul este mai mare si va renunta la business-urile neperformante.

De cealalta parte, Lenovo se extinde pe partea de dispozitive mobile, ca dovada fiind lansarea in ultimul an a unei game de smartphone-uri si tablete. Achizitia diviziei low-end de la IBM va face din Lenovo o forta si mai puternica pe partea de servere si ii va permite sa vanda pe uriasa piata chineza unde IBM cu greu putea sa vanda, date fiind si controversele privind spionajul informatic dintre SUA si China.

Estimarile arata ca divizia preluata de chinezi are vanzari anuale de circa patru miliarde dolari, adica o treime din vanzarile totale de servere IBM. "Achizitia este o ocazia unica pentru Lenovo sa castige atat credibilitate, cat si cota de piata", spun cei de la Lenovo.

Piata totala a serverelor a fost de 12,3 miliarde dolari, HP fiind cel mai mare jucator, urmat de IBM cu o cota de 23%. Lenovo nu era in Top 5. Strict pe segmentul de servere x86 in Q3 2013 datele IDC arata ca HP avea 32% din piata, Dell a avut 21%, iar IBM, 13%. Cifrele arata si de ce IBM a decis sa vanda: cota de piata pe segmentul low-end este substantial mai mica decat pe segmentele mai profitabile.

Lenovo urmeaza sa plateasca doua miliarde dolari in cash si restul in actiuni, iar tranzactia este cea mai mare din istoria IT-ului chinez. De la celebra tranzactie cu divizia de PC-uri IBM in 2005 Lenovo a mai cumparat diverse companii, exemple importante fiind Medion din Germania si divizia de PC-uri a grupului japonez NEC Corp.

Cea mai mare achizitie din IT-ul chinez s-a petrecut in 2013 cand conglomeratul de internet Baidu a platit cu 1,85 miliarde dolari pe compania 91 Wireless.

Detalii tehnice si citate

Tranzactia include serverele si sistemele de interconectare System x, BladeCenter si Flex System, sistemele integrate Flex x86, serverele si software-ul asociat NeXtScale si iDataPlex, operatiuni de retelistica si mentenanta.

IBM va pastra sistemele mainframe System, Power Systems, Storage Systems, serverele Flex Power si aplicatiile PureApplication si PureData. IBM va continua sa isi dezvolte portofoliul de software Windows si Linux pentru platforma x86.

Lenovo si IBM intentioneaza sa dezvolte un parteneriat strategic care va include un acord global pentru OEM si reselleri, privind vanzarea sistemelor IBM entry-level si midrange precum sistemele de stocare pe disc Storwize, de stocare pe banda, software General Parallel File System, gama SmartCloud Entry si elemente ale portofoliului de software IBM pentru sisteme, inclusiv solutiile Systems Director si Platform Computing.

In urma tranzactiei, Lenovo va prelua operatiunile de servicii pentru clienti si pe cele de mentenanta. IBM va continua sa livreze mentenanta in numele Lenovo pentru o perioada extinsa de timp, astfel incat schimbarile in suportul oferit clientilor vor fi minime.

Aproximativ 7.500 angajati IBM din intreaga lume, inclusiv cei aflati in centre importante precum Raleigh, Shanghai, Shenzhen si Taipei ar urma sa fie angajati de Lenovo.

"Aceasta achizitie demonstreaza dorinta noastra de a investi in afaceri care pot sustine si stimula cresterea profitabila, extinzand strategia PC+ urmarita de Lenovo," a declarat Yang Yuanqing, presedinte si CEO Lenovo.

"Aceasta tranzactie permite IBM sa se concentreze pe inovatii software si de sistem care aduc noi tipuri de valoare unor zone strategice de business, precum cognitive computing, Big Data si cloud," a declarat Steve Mills, Senior Vice President si Group Executive, IBM Software and Systems.

Tranzactia este supusa satisfacerii unor reglementari, conditii si aprobari. Situatii similare vor avea loc conform conditiilor, acordurilor, proceselor informative si de consultare aplicabile in alte tari.

In timp ce tranzactia este semnata, ambele companii se asteapta sa nu existe schimbari in propriile operatiuni independente curente din segmentul de servere, inclusiv in serviciile oferite clientilor si disponibilitatea produselor.