O stire mi-a atras atentia astazi: Sapte companii vor primi ajutoare de stat in valoare de 67 milioane de euro pentru crearea a 3.151 locuri de munca in maxim trei ani.

Stirea mi se pare emblematica pentru ilustrarea modului in care un guvern socialist gandeste, actioneaza si comunica.

Primul instinct este sa apreciezi cum statul ajuta la crearea a trei mii de locuri de munca. Ne va fi tuturor mai bine, nu? Gresit. Ne va fi tuturor mai rau, cu exceptia catorva oameni.

Cine sunt beneficiarii ajutorului de stat? IBM, Endava, DB Global Technology (Deutsche Bank), Dell, SCC Services, Telecom Global Services Center si Microsoft – sapte companii internationale. Faptul ca nu sunt romanesti este irelevant. Este relevant faptul ca sunt companii mari sau foarte mari.

Asadar, cei sapte isi asuma ca investesc 160.5 milioane de euro si primesc de la stat un ajutor de 67 de milioane de euro.

Cine pierde din aceasta afacere? Cu exceptia lor, toate firmele de IT din Romania! Voi explica:

Sa luam cazul ipotetic al Firmei X SRL, care face servicii IT si este pornita de niste antreprenori. Ca ei sunt romani sau refugiati, e mai putin important, atat timp cat opereaza o firma in Romania.

Firma X poate sa serveasca piata locala sau cea internationala. Guvernul Romaniei ii impinge sa o serveasca pe cea internationala, deoarece piata locala de IT arata, pe scurt, astfel:

  • mai bine de jumatate din piata este in sectorul public, unde economia functioneaza dupa reguli politice, iar Firma X n-are nicio sansa
  • sectorul corporatist ocupa o buna bucata din ce a mai ramas, si isi filtreaza furnizorii dupa reguli care avantajeaza structuri corporatiste similare, deci Firma X are o foarte mica oportunitate
  • consumatorii de rand nu cumpara servicii IT sofisticate direct, asadar reprezinta o oportunitate relativ redusa

Sectorul firmelor mici si medii este cel in care Firma X isi are locul, in general. Din pacate, aici are trei mari dezavantaje:

  1. Clienti saraci si nesofisticati, de pe urma carora poti prospera cu greu, poate doar sa supravietuiesti.
  2. Concurenta acerba, deoarece multi alti antreprenori sunt impinsi in aceeasi zona a pietei.
  3. Costuri foarte mari cu angajatii, din cauza necesarului mare de specialisti IT.

Cum se poate sa nu ai piata locala semnificativa dar sa ai costuri mari cu angajatii? Simplu: outsourcing. In Romania activeaza multe companii care angajeaza personal local si exporta munca lor. Suntem foarte buni la a fi muncitori pentru altii. Nimic glorios, si nimic fundamental gresit in asta.

Problema este ca, existand cerere de personal, generata de companii mari de servicii sau dezvoltare, costurile cu salariile cresc simtitor. Bine pentru angajatul de rand, rau pentru piata de IT si pentru companiile locale.

1€ primit ca subventie de Microsoft sau IBM este 1€ pe care Firma X SRL nu-l primeste. Deci, Firma X din Romania este dezavantajata atunci cand concureaza cu Microsoft sau IBM pe orice piata, locala sau internationala.

Investitiile vehiculate sunt praf in ochi. Sunt cheltuieli pe care acele companii oricum le-ar fi avut. Cei sapte au prezente in multiple tari europene. S-ar putea argumenta ca fara ajutorul de stat nu si-ar fi extins biroul din Romania. Poate fi cazul partial, daca ar fi avut alte piete mai avantajoase, in lipsa subventiei din Romania. Fiind o piata in crestere, si o cerere majora de IT-isti in toata lumea, cred ca aceste companii si-ar fi crescut oricum prezenta in toate birourile din regiune, unde au costuri similare cu forta de munca.

Totusi, se vor crea mii de locuri de munca! Corect? Da. Aceste locuri de munca s-ar fi creat oricum, si fara interventia guvernului, si fara un cadou de 67 milioane de euro.

In loc sa intervina intr-o industrie, si sa-i ajute pe cei mai bine pozitionati, statul ar fi putut sa-si mai acopere deficitul pastrand cele 67 milioane de euro. Mai bine, poate nu ar mai fi fost nevoit sa puna inca o taxa aberanta pe combustibil si sa stranguleze toata economia.

Solutii ca sa ne creasca piata de IT sau locurile de munca ocupate? Desi inutil, pot enumera cateva:

  1. Impozitarea scazuta a salariilor. Nu ma refer la ipocrizia actuala, in care doar 16% din cei 80%+ sunt scutiti de impozit, si de care beneficiaza, in practica, acelasi companii mari.
  2. Un sistem forfetar pentru servicii IT. Actualul PFA cu norma de venit are acest rol, cata vreme va mai trai norma de venit, restransa la maxim in ultimii ani.
  3. Achizitii publice facute strict pe criterii reale de performanta. Oricine a vazut un caiet de sarcini pe SEAP stie la ce ma refer.

Ajutoarele de stat nu sunt o solutie pentru industria IT sau pentru oricare alta. Sunt o subventie pentru firmele mari, o nedreptate colectiva, facuta pe banii contribuabililor.

Consider IT-ul ca fiind un sector esential, deoarece ne permite sa exportam imediat folosind doare mintile oamenilor, nu si alte resurse naturale, care de regula sunt inept administrate. 100% corect ar fi ca in IT, si in orice alta industrie, statul sa nu intervina, sa nu distorsioneze.

Rezumand: Orice companie (minus cele sapte) din IT-ul romanesc poate “multumi” statului roman ca ii creste costurile si ajuta marii competitori sa ii ia angajatii si oportunitatea de piata. Cetateanul de rand poate sta linistit, va avea noi taxe de plata. Actionarii Microsoft, IBM s.a.m.d. vor castiga pentru ca firmele lor sunt conduse de oameni care stiu sa speculeze guvernele socialiste corupte. Firma X SRL are un viitor sumbru.

Ironic, sunt sigur ca aceste ajutoare de stat vor fi pe lista de realizari guvernamentale, si vor fi folosite ca argumente la viitoarele alegeri. La fel de sigur sunt ca marea masa a votantilor nu vor contesta beneficiile si utilitatea lor.

Poate, intr-un mod de neinteles, aceasta e prima masura de stimulare a consumului?…

Comenteaza articolul pe alimanescu.ro