​Indianul Satya Nadella, care lucreaza de 22 de ani la Microsoft, a fost oficial numit CEO al companiei si il inlocuieste pe Steve Ballmer care a condus compania in ultimii 13 ani. Microsoft a anuntat si ca Bill Gates paraseste functia de sef al consiliului de administratie, insa ramane in board-ul de conducere si va fi consilier pe probleme tehnice.

Satya NadellaFoto: Microsoft

In 2013 compania anunta ca anul acesta Steve Ballmer va parasi functia de CEO al Microsoft, iar acum a fost numit inlocuitorul sau in persoana indianului Satya Nadella care conduce divizia Cloud Enterprise a companiei si este foarte bine vazut.

Nadella s-a nascut in 1967 in provincia Tamil Nadu din India si a absolvit universitatea de electronica si comunicatii din Manipal, avand si un doctorat la Bangalore, centrul IT-ului indian. Dupa ce s-a mutat in SUA a lucrat la Sun Microsystems si din 1992 lucreaza la Microsoft.

Fata de Steve Ballmer care este foarte temperamental, urla, ridica vocea si chiar lacrimeaza in aparitiile publice, Nadella este mult mai retinut. Si backgroundul celor doi este diferit: Ballmer este afacerist, Nadella este inginer.

Divizia de cloud s-a dezvoltat puternic in ultimii trei ani, veniturile crescand cu 20% intre 2011 si 2013, spre 20 miliarde dolari. Nadella va avea munca grea pentru redresarea companiei, mai ales ca actualul CEO Steve Ballmer este considerat principalul vinovat pentru ramanerea in urma a Microsoft in raport cu concurenta.

Un alt anunt important este si ca Bill Gates paraseste presedintia consiliului de administratie si va ramane in board, insa va fi doar un consultant pe probleme tehnice. Presedintia board-ului va fi preluata de John Thompson.

Trei dintre cei mai mari 20 de actionari ai Microsoft i-au cerut fondatorului Bill Gates sa se retraga si din functia de sef al board-ului companiei, spuneau in octombrie surse citate de Reuters.

Gates si-a incetat in 2008 activitatea de zi cu zi in companie, dedicandu-se fundatiei de caritate pe care o are cu sotia Melinda.

Gates este vazut de foarte multi ca un mare vizionar, iar solicitarea actionarilor a fost o surpriza pentru unii. Microsoft a avut anul trecut profit de 22 miliarde dolari, o valoare foarte buna, insa a pierdut teren la divizia Windows, nu s-a descurcat suficient de bine cu tableta Surface, iar cota de piata cu sistemul Windows Mobile este inca mica.

Iata primul interviu cu Satya Nadella in functia de CEO

Mesajul lui Bill Gates