Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a acceptat angajamentele propuse de Google pentru a remedia practicile anticoncurentiale de care este acuzata compania pe piata motoarelor de cautare si a publicitatii online. Google urmeaza sa scape astfel de sanctiuni de miliarde de euro, in urma unei intelegeri amiabile cu executivul european.

pagina googleFoto: Google

Potrivit Agerpres, companiei Google i se reproseaza in principal ca, la cautarile facute de consumatorii europeni, a afiseaza propriile sale servicii inaintea altor servicii similare concurente, cum ar fi site-ul european specializat in compararea preturilor Kelkoo sau site-uri specializate in turism, precum Expedia sau lastminute.com.

"Vom face schimbari importante in maniera in care Google opereaza in Europa. Lucram cu Comisia Europeana pentru a rezolva problemele pe care le-a ridicat si suntem nerabdatori sa rezolvam acest caz", a declarat Kent Walker, un purtator de cuvant al Google.

Ce s-a angajat Google sa faca pentru a scapa de amenda Comisiei Europene:

  • In cea mai recenta oferta a sa oferta, compania americana a acceptat sa garanteze ca atunci cand va afisa propriile sale servicii pentru restaurante, hoteluri sau produse de consum de exemplu, va afisa in acelasi timp si serviciile a trei concurenti selectionati conform unei metode obiective.
  • Serviciile concurente vor fi prezentate de o maniera clar vizibila pentru utilizatori si comparabila cu cea in care Google isi prezinta propriile servicii, a explicat Comisia Europeana.
  • Google s-a angajat sa dea furnizorilor de continut posibilitatea de a decide ca informatiile lor sa nu fie utilizate in site-urile de cautare specializate fara ca furnizorii sa fie penalizati.
  • Compania americana s-a angajat sa nu impuna contracte de exclusivitate in acordurile de publicitate.

Un organism independent va fi insarcinat sa verifice daca Google isi respecta angajamentele.

"Fara a impiedica Google sa puna inainte propriile sale servicii, propunerea este de a asigura utilizatorului o alegere reala intre servicii concurente prezentate intr-o maniera comparabila", a afirmat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia.

Anuntul de miercuri al CE are loc dupa ce, in anul 2013, executivul comunitar a refuzat in doua randuri angajamentele propuse de Google, considerate insuficiente si pe despre care concurentii estimau ca nu fac decat sa-i intareasca avantajul.

In ianuarie, comisarul Almunia a cerut firmei Google sa vina rapid cu noi propuneri, amenintand ca in caz contrar s-ar putea angaja pe calea unei comunicari a nemultumirilor, care putea duce in final la sanctiuni financiare de pana la 10% din cifra de afaceri a companiei si expunea Google la o amenda de aproape 4 miliarde de euro.

Comisia spera sa faca astfel rezultatele cautarilor efectuate de utilizatori pe Google sa devina mai obiective si mai putin dependente de interesele financiare.

Actiunea impotriva Google a fost, insa, sustinuta mai ales de o alta mare companie americana din domeniul IT, Microsoft, care sprijina grupul de lobby intitulat Initiativa pentru o Piata Online Concurentiala (Icomp), relateaza BBC.

Icomp a criticat prompt intelegerea la care au ajuns Google si Comisia Europeana.

"O intelegere fara analiza celei de-a treia parti este un esec masiv. Avem nevoie de timpul si de oportitatea de a asigura analiza tehnica deplina privind eficienta remediilor propuse", a transmis grupul de lobby care se opune celor de la Google, potrivit BBC.

Comisia Europeana subliniaza, insa, ca nu va lua o decizie finala in cazul Google inainte de a primi, in perioada urmatoare, si propunerile reclamantilor pivind masurile si solutiile pe care gigantul american ar trebui sa le aplice.