​Sony a confirmat informatiile aparute foarte recent pe surse, anuntand ca va iesi de pe segmentul PC-urilor, divizia Vaio fiind cedata catre un fond japonez de investitii. Sony demareaza un amplu plan de restructurare si va renunta in total la 5.000 de angajati, dintre care 3,500 in afara Japoniei. Divizia TV va deveni entitate separata, iar grupul japonez estimeaza pierderi de 810 milioane euro pentru anul fiscal 2013-14.

Sony estimeaza pierderi de 800 milioane euroFoto: Sony

Sony spune ca va inceta sa mai dezvolte PC-uri, iar divizia de laptop-uri Vaio a fost vanduta catre fondul de investitii Japan Industrial Partners (JIP). Motivul invocat tine de caderea drastica din piata PC-urilor si nevoia de a se concentra pe smartphone-uri si tablete.

E de asteptat ca tranzactia sa fie parafata in iulie, iar JIP va angaja circa 250-300 de oameni de la Sony si va continua comercializarea laptop-urilor in Japonia.

Sony demareaza un plan extins de restructurare si va separa divizia TV de restul grupului, urmand ca efectivele sa fie reduse cu 5.000 de persoane panaa in martie 2015. Compania sper sa simta primele economii in anul fiscal 2015-16. Sony asteapta economii anuale de un miliard de dolari in costuri fixe.

Divizia de televizoare a acumulat pierderi de 7,5 miliarde dolari in ultimii noua ani, iar in anul fiscal curent va mai adauga circa 250 milioane dolari.

Sony estima acum cateva luni un profit de 300 milioane dolari pentru anul fiscal aprilie 2013-martie 2014, insa acum e mult mai pesimista si asteapta pierderi de 1,1 miliarde dolari. Vanzarile grupului nipon au urcat in primele noua luni cu 16%, spre 44 miliarde euro, dar multi dintre indicatorii financiari sunt in scadere, concernul admitand ca perioada este dificila.

Laptop-urile premium de la Sony sunt bine vazute in piata, dar pe fondul unei scaderi record a pietei de PC-uri, Sony pierde bani.

Si vanzarile au scazut de la peste 9 milioane unitati in anii buni, la 5,6 milioane acum, iar cota de piata a ajuns la circa 1,9%, de la peste 2,5%.

In conditiile in care vanzarile mondiale de PC-uri au scazut cu 10% (record absolut), cele de smartphone-uri au avansat cu 38%. presa internationala noteaza ca e logic ca Sony sa vanda o divizie care aduce pierderi. Divizia de PC-uri are vanzari anuale de 4 miliarde dolari si primul laptop Vaio a aparut in 1997.